Da der forstat mangler certificerede statikere (og brandrådgivere) er der givet dispensation til at anvende de hidtidige statikere frem til 1. januar 2021. Der er fra 1. juli IKKE dispensation for at anvende certificerede brandrådgivere.

Oprindeligt var kravet om at anvende de nye certificerede brandrådgivere og statikere sat til 1. januar 2020, så den 1. juli og nu er det blevet 1. januar 2021.

Kravet følger af at ansvaret og kontrollen for at et byggeri lever op til brand- og konstruktions-krav fra 1. januar 2020 blev flyttet fra kommunernes tekniske afdelinger til bygherren.

Reglerne om anvendelse af anerkendte statikere findes i Bygningsreglementets §§ 24-29, der er en fortsættelse af gældende regler om anvendelse af anerkendte statikere, dog med den ændring, at der ikke foretages en teknisk byggesagsbehandling.

Ordningen er udvidet til også at dække byggerier i middel og høj konsekvensklasse (CC2, CC3 og CC4), dog kun byggerier, der henregnes til konstruktionsklasse 2-4. Dokumentationen skal udarbejdes og kontrolleres i overensstemmelse med SBi-anvisning 223.

Fra 1. juli er det et krav at alle certificerede statikere og brandrådgivere skal stå i Bygningsstyrelsens nye database, som kan findes her:

https://certificering.tbst.dk

Baggrund

Fra den 1. januar 2020 kan kommunalbestyrelsen ikke længere foretage den tekniske byggesagsbehandling af brand- og konstruktionsforhold.

Det betyder, at der fra denne dato skal være tilknyttet en certificeret brandrådgiver eller statiker til byggesager, der er omfattet af brand- og konstruktionsklasse 2-4.

Det gælder dog ikke markeder, byfester, festivaler og lignende midlertidige udendørsarrangementer, hvor det fortsat er muligt at vælge kommunal teknisk byggesagsbehandling.

Der er det bygningsreglement, der er gældende på tidspunktet, der søges om byggetilladelse, der gælder for byggesagen. For byggesager, hvor der er søgt om tilladelse før den 1. januar 2020, kan der derfor være valgt teknisk byggesagsbehandling af brand- og konstruktionsforhold.

Hvis byggeriet kan udføres uden ansøgning om byggetilladelse, er det de regler, der er gældende på tidspunktet for påbegyndelse af byggeriet, der skal overholdes.

 

Opdateringer

Hvilke øvrige opdateringer per 1. juli der er foretaget af Bygningsstyrelsen fremgår ikke af Bygningsreglementet: Der står bare ganske lakonisk: Opdateret per 1. juli 2020.

 


Relaterede konferencer

Stormflodssikring af by- og landområder

Den nye Planlov KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse