Bæredygtighed giver byggevirksomhederne konkurrencemæssige fordele, fordi kunderne forventer grønne løsninger. Det er en væsentlig grund til, at Danmark og det øvrige Norden ligger forrest, når det kommer til bæredygtighed i byggesektoren, fremgår det af en ny undersøgelse fra softwarefirmaet Autodesk, der har interviewet 600 beslutningstagere i Nordeuropa og Danmark.

Det kan betale sig at være grøn i byggeriet. Bæredygtighed er med til at skabe arbejdspladser, hvilket er en af de bærende årsager til, at arkitekter, ingeniører, entreprenører og fremstillingsvirksomheder i byggeriet har et enormt fokus på bæredygtighed. Ingen steder er dette mere tydeligt end i Norden, hvor 91 procent af respondenterne i en ny, international undersøgelse har et dedikeret bæredygtighedsteam i deres virksomhed. Samme tal er 81 procent i Benelux-landene og 78 procent i Storbritannien og Irland.

Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget af softwarefirmaet Autodesk og konsulenthuset Frost & Sullivan blandt 600 virksomhedsledere i Skandinavien samt Holland, Belgien, Luxembourg, England og Irland. 50 danske ledere tilknyttet byggeriet og med fokus på bæredygtighed medvirker i undersøgelsen.

JYLLAND: TRÆ-byggeri - udfordringer, løsninger og økonomi. Konferencen afholdes den 2. december 2021.

Forskellen mellem Skandinavien og de andre lande skyldes formentlig, at virksomhederne er stærkere reguleret, og at ledelsen har et mere strategisk ønske om at facilitere bæredygtighed. Næsten 3/4 af de nordiske virksomheder vurderer, at disse 2 ting er centrale for at understøtte bæredygtighedsdagsordenen.

- Undersøgelsen viser, at danske og nordiske arkitekter, ingeniører og entreprenører samt fremstillingsindustrien prioriterer bæredygtighedsdagsordenen allerhøjest. Det er præcis dét, som vi oplever ude hos kunderne. Mange virksomheder har dristige bæredygtigheds- og klimaforpligtelser, siger Nicholas Klokholm, District Manager for Danmark og resten af Norden hos Autodesk, og som vurderer, at digitaliseringen og brugen af nye teknologier bliver et stadig vigtigere omdrejningspunkt for bæredygtighed i byggeriet.

- Markant flere virksomheder i byggeriet bliver digitale, og det betyder, at de får mulighed for at udnytte data til at optimere deres samarbejde og byggeprocesser samt brugen af energi og materialer. Brugen af digitale tvillinger er et eksempel på, hvordan digitalisering gør det muligt at skabe transparens i byggefasen, reducere spild og forbedre skiftet til cirkulært, genanvendeligt design, siger Nicholas Klokholm.

86 procent af respondenter i Norden svarer, at bæredygtighed er vigtigt for at fastholde kunderne, mens 84 procent mener, at det vigtigt for at leve op til kundernes forventninger. Langt højere end i de andre lande.

Udvikling af ferieparker og sommerhuse - nye regler, investeringer og byggeri. Konferencen afholdes den 21. september 2021.

- De virksomheder, der ikke har bæredygtige løsninger, risikerer at falde bag af bussen og miste en stærk konkurrencemæssig fordel samt deres kunder til dem, der løber forrest inden for bæredygtighed. Ingen tvivl om det, vurderer Nicholas Klokholm.

76 procent vurderer, at den stigende efterspørgsel efter bæredygtighed er en vigtig konkurrencemæssig fordel. Grønne markedskræfter er de højeste i Norden, peger 73 procent på sammenlignet med 48 og 29 procent i henholdsvis Storbritannien og Benelux-landene.


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Den nye Planlov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder