Ærø Hotel er på vej med 200 nye feriehuse i det sydlige Marstal. Desuden vedtog kommunalbestyrelsen, at der kan bygges 69 feriehuse på Ærøskøbing Camping og 30-35 feriehuse i Bregninge. Og 2 badehoteller i Marstal.

Det veldrevne Ærø Hotel i Marstal ligger på Egehovedvej og på den anden side af vejen ligger den 28.621 kvm grund, hvor der nu skal opføres 200 feriehuse. De skal samdriftes med hotellet, så det bliver et feriecenter, da projektet ellers vil blive opfattet som almindeligt sommerhus-byggeri, og det giver Planloven ikke tilladelse til.  

Proces

Efter projektet blev vedtaget af kommunalbestyrelsen, skal der nu gennemføres en turistpolitisk høring i januar, hvorefter der skal laves lokalplan.

Den nordlige del af området op mod hotellet fik dog allerede i 2009 en lokalplan nr 123-1, hvor området blev flyttet fra landzone til byzone og dermed en ret til at bygge helårsboliger uden bopælspligt (Læs: Fritidshuse) på området.

Det aftalte

I den netop vedtagne plan for Byer og Landsbyer 2021-2033 står der for grunden:

* Områdets anvendelse fastsættes til feriecenter/feriehotel.
* Bebyggelsesprocenten på 25 %. 
* Der kan bygges 200 ferielejligheder og enkelte boliger for driftspersonale ved virksomheder i området.

Ærøskøbings feriehytter

På Ærøskøbing Camping, som ligger ned til stranden i selve Ærøskøbing, er det nu vedtaget, at der kan bygges 69 feriehuse på den 33.000 kvm grund. 

Hele grunden ligger i byzone og 28.000 kvm er undtaget fra den begrænsende strandbeskyttelses-zone.

Der skal nu udarbejdes lokalplan i foråret 2022, og det forventes at byggeriet kan gå i gang i det sene efterår 2022, så husene kan stå klar til påske og pinse 2023.

Ejendommen ejes af en københavnsk og en på Ærø bosiddende investor.

Bregninges feriehytter

I Bregninge på det sydlige Ærø, vedtog kommunalbestyrelsen, at der kan anlægges et feriecenter på en 18.000 kvm højtbeliggende grund med havudsigt. Bebyggelsesprocenten er fastsat til 30 procent.

Projektet afventer en turistpolitisk høring i januar hvorefter der udarbejdes lokalplan i foråret 2022. Det forventes at byggeriet af 30-35 feriehuse kan gå i gang i november 2022, så husene kan stå klar til påske 2023. 

Bag projektet står 2 investorer, som i 2020 opkøbte en nedslidt fattiggård på området, som siden er blevet restaureret til feriebrug.

2 badehoteller

Der blev også givet grønt lys til 2 badehoteller:

* Arkitekterne Dorthe Mandrup og Louis Becker (arkitektfirmaet Henning Larsen) købte i 2020 det nedlagte badehotel Sommerlyst på en 13.500 kvm strandgrund i Marstal. Det skal nu toralrenoveres og kan forventes at åbne i 2023.

* Den københavnske investor Hasse Larsen har i efteråret 2021 købt Sømandsmissionens feriehjem Aggershøj med 28 værelser i det nordvestlige Marstal. Det skal nu tilpases til hoteldrift. Hasse Larsen er på få år blevet øens største investor og har købt 30 ejendomme i Marstal-området og øen Birkholm.  

Også disse 2 projekter er en del af den turistpolitiske høring i januar, hvorefter der skal laves tillæg til de ekisterende lokalplaner.

Forbud mod køb af fritidsbolig 

Samtidig med at der blev åbnet op for de nye ferieprojekter besluttede kommunalbestyrelsen at forbyde køb af helårshuse til brug som fritidsbolig. Det har ellers været tilladt siden 2016 på hele øen, undtagen i attraktive Ærøskøbing (og her har man set igennem fingrene med det).

For 5 år siden havde Ærø mange tomme huse, men successen med fritidsboligerne er blevet så stor, at der nu mangler helårshuse. Derfor stoppes ordningen. I stedet indføres den noget mindre attraktive flexbolig-ordning, hvor kommunen vurder individuelt om hvem og hvor der må købes til fritidsbrug.

Ærø har 6.000 indbyggere og 350.000 turister og der er mangel på overnatningsfaciliteter.

 


Relaterede konferencer

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Ny udbudslov KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Fremtidens betonbyggeri

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked