Butikkerne i de danske shoppingcentre har kæmpet hårdt for overlevelse. Nu lysner det, viser ny opgørelse. EjendomDanmark advarer dog om, at der stadig er stor pukkel med fra krisen.

Nedlukningerne var hårde for særligt butikkerne. Særligt dem, der lå i et center, kæmpede for at klare sig gennem krisen. Det ses også sort på hvidt i en opgørelse fra EjendomDanmark.

- Butikkerne i centrene var lukket ned længere tid end butikkerne på gågaden. Det var der en indbygget uretfærdighed i, og vi kan se, at en sådan nedlukning har stor betydning, siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Centerbutikkernes restancer har hele vejen igennem krisen ligget på et højere niveau, end deres pendanter langs de danske gader. Det gjaldt også i juni 2021, hvor centerbutikkerne havde restancer for 7,3 procent, mens det for gadebutikker var 3 procent – begge dele er dog faldet siden genåbningen.

Erhvervslejelovens nye regler og krav. Kurset afholdes d. 1. september 2021.

De højere restancer i centrene ses på trods af, at der fra centerejernes side blev gjort meget for at lette byrden for deres butikker:

- Nedlukningerne har ramt økonomisk hårdt, og det har vi hele tiden kunnet se. Det er tydeligt, at centrene i særlig høj grad har kæmpet for at bevare deres butikker. Respekt for det. Men det er også vigtigt, at vi nu som samfund prioriterer at give ejere og erhvervslejere gode muligheder for at komme på fode igen, siger Jannick Nytoft, der peger på, at mange kommuner med fordel kan eftergive, udskyde, sænke eller fjerne dækningsafgiften for at give erhvervslivet bedre vilkår i en svær periode.

Lagerbeskatning af fast ejendom. Kurset afholdes den 30. september 2021.

Restancerne toppede i april 2021. Her nåede butikkerne samlet op på at skylde 2,8 milliarder kr. i restance. For centerbutikkerne var det 13,9 procent, mens det for gadebutikkerne var 6,2 procent.

- Der er fra første dag fundet lokale løsninger, og det er vigtigt for ejerne at bevare deres gode lejere. Derfor har man også strakt sig langt ude i virkelighedens verden. Det betyder bare ikke, at det ikke på et tidspunkt skal vende tilbage til normale tilstande. Det er nødvendigt. Og her må vi som samfund så bakke op om erhvervslivet, der har trukket en stor byrde siden marts 2020. Derfor er det vigtigt, at vi går i dialog om, hvilke tiltag der kan blive gennemført, siger Jannick Nytoft.

I juni måned er restancerne generelt på 2,4 milliarder kr. Det er det laveste niveau siden marts 2020 – lige før coronakrisens begyndelse. Da restancerne toppede i april 2021, var de på 4,5 milliarder kr.


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter