Borgmester vil have forbud mod nye hoteller i Indre By. Københavnerne er trætte af turister, og i et konkret projekt, gives der derfor ikke mulighed for at indrette hotel i fredede og bevaringsværdige bygninger.

Teknik- og Miljøudvalget i København godkendte den 23. september et lokalplantillæg (PDF), der skal gøre det muligt at omdanne ejendommene Nørregade 13-15 og Sankt Peders Stræde 1-3 til 1.100 kvm boliger og 2.300 kvm serviceerhverv.

Dog kan der dog ikke indrettes hotel i bygningerne. Et flertal på 5 mod 2 i Teknik- og Miljøudvalget stemte således for et ændringsforslag fra Enhedslisten om, at "lokalplanen ikke muliggør hotel".

Ifølge teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (Ø), kan beslutningen være en forsmag på, hvad der venter lignende hotelplaner i det centrale København. I hvert fald hvis det står til Enhedslisten, som i forbindelse med Kommuneplan 2019, der skal vedtages endeligt i december, agter at stille ændringsforslag om, at det ikke bliver muligt at bygge flere hoteller i Indre By.

- Vi vil gerne sprede turismen mere rundt i byen og fordele dem mere ligeligt. Der er både dele af byen, der gerne vil have flere turister, og dele hvor hotellerne ligger for tæt, og hvor der er for mange turister, siger Ninna Hedeager Olsen.

- Vi vil gerne have, at turister også ser noget andet end Indre By, og at de også bidrager til de bydele, som måske kunne få flere caféer og mere byliv, hvis der kom turister dér, uddyber hun.

Københavnere i Indre By er trætte af turister
Projektet på Nørregade og Sankt Peders Stræde har været i offentlig høring, og der er indkommet 54 høringssvar. Når man kaster et blik ned ad dem, tegner der sig et billede af, at københavnerne i Indre By ikke gider flere turister. Eksempelvis ønsker 39 høringssvar ikke en lokalplan, der giver mulighed for hotel, hotellejligheder og andre turistboliger. 
 
NB! IT og teknologi i ejendom - Proptech. Kurset afholdes d. 3. december 2019.
 
38 henvendelser vil ikke have caféer, restauranter, barer med videre, fordi "der er rigeligt i Middelalderbyen i forvejen, og det bidrager til øget støj og flere turister". Endeligt ønsker 38 henvendelser "flere boliger med bopælspligt i Middelalderbyen, så det undgås, at boligerne anvendes af turister".
 
Generelt er antallet af overnatninger på hoteller og feriecentre i København ifølge tal fra Danmarks Statistik steget markant gennem de seneste år. I 2018 var der godt 7,4 millioner overnatninger, hvor der til sammenligning var mindre end 3 millioner overnatninger i 1998.
 
Ninna Hedeager Olsen kan godt forstå, hvis der er en vis mæthed over for turister blandt beboerne i Indre By. Hun mener ikke nødvendigvis, at støj og turister er et vilkår, som man blot skal acceptere, hvis man vælger at bo i hjertet af København.
 
- Indre By har jo ændret karakter gennem de sidste år. Det er jo ikke sådan, hvis man har boet i Indre By i 30 år, at det altid har været sådan her. Det er noget, der er blevet mere af, og jeg kan godt forstå, at de mennesker, der bor i Indre By, synes, at det har nået en grænse.
 
Foruden den del af København, der ligger inden for søerne, omfatter bydelen Indre By formelt også Christianshavn. Samlet bor der godt 50.000 mennesker i bydelen.
 
- Det, der er unikt ved København i forhold til andre europæiske storbyer, er, at vi faktisk har en indre bydel, hvor der stadig bor mange mennesker. Og det er noget af det, som folk også kommer til København for at se. Det giver en levende bymidte, og der ikke er dødt efter klokken 7, når folk tager hjem og spiser aftensmad. Så det, at vi har bymidte, hvor der faktisk bor mennesker, er ret unikt. Og det er noget af det, som andre storbyer Europa misunder os, siger Ninna Hedeager Olsen.
 
- Det synes jeg, at vi skal værne om, og vi skal sørge for, at Indre By er en bydel, hvor man også kan bo. Det skaber også tryghed, at der bor nogen fast og holder øje med hinanden, når man går i gaden, siger hun.
 
Ifølge en analyse fra Wonderful Copenhagen fra foråret 2019 oplever samlet 32 procent af københavnerne ofte eller af og til problemer med de turister, som ifølge samme organisation alene i hovedstaden bidrager med en omsætning på 42 milliarder kr. og skaber 49.000 arbejdspladser.
 
NB! Co-working: Kontorhoteller og kontorfællesskaber. Konferencen afholdes d. 4. december 2019.
 
- Jeg er rigtigt glad for, at der kommer mange fra hele verden for at se København, og det håber jeg også, at de fortsætter med. Men Lonely Planet har eksempelvis lige været ud og advare mod at besøge København, fordi byen har alt for mange turister. Så det er jo en balancegang. Jeg tror, at der er nogle bydele, der er meget oversete, og som turister i virkeligheden gerne vil se. Og disse bydele kunne have meget gavn af, hvis der kommer turister, så flere restauranter og caféer kan blomstre op. Så jeg tror egentligt, at det er godt for byen, hvis turisterne ikke allesammen går på præcis den samme gade. Turisterne mister jo også interessen, hvis de kun ser andre turister. Det er ikke det, man kommer til København for. Man vil netop gerne se lokalbefolkningen, og derfor er det vigtigt, at bevare en lokalbefolkning i Indre By, siger Ninna Hedehaard Olsen.
 
Forslaget får en blandet modtagelse
Enhedslisten får opbakning til forslaget om et forbud med nye hoteller i Indre By fra Alternativet, mens De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ikke bakker op.
 
- Det er en påstand helt uden dokumentation fra Enhedslisten og Alternativet, at der skulle være “for mange hoteller “ i Indre By i København. For mange i forhold til hvad? Der er jo intet der tyder på, at disse mange hoteller kommer til at stå tomme. Tværtimod. Dansk Folkeparti ser gerne, at der er hotelplads nok til byens turister - og finder det trafik- og miljømæssigt fint, at der til disse nye hoteller ikke er særlig stort behov for parkeringspladser, da de fleste hotelgæster kommer til at benytte sig af metroen alternativt cykling og gang. Så vi kan godt styre den udvikling i relation til flere hoteller og finder ikke i Dansk Folkeparti, at lige dette er noget,  der skal medføre totalforbud mod flere hoteller, siger Dansk Folkepartis trafikordfører på Københavns Rådhus, Finn Rudaizky, som meget gerne ser en udvidelse af den kollektive trafik i med små, miljøvenlige biler eller busser.
 
NB! Planloven med fokus på lokalplaner og nyeste ændringer. Kurset afholdes d. 26. november 2019.
 
- Og helst således, at der bliver tale om en gratis kollektiv trafik. Det vil i sig selv betyde færre biler i byen, siger Finn Rudaizky.

Medlem af Teknik- og Miljøudvalget fra Socialdemokratiet, Marcus Vesterager, slår fast, at partiet heller ikke kan bakke op om Enhedslistens forslag, men i Socialdemokratiet er man opmærksomme på problemstillingen.
 
- I Socialdemokratiet tager vi stilling fra sag til sag, og derfor vil vi ikke lave en regulering, som forbyder flere hoteller i Indre By - eller andre steder i København for den sags skyld. Men vi er bevidste om den problematik, som protokolbemærkningen omhandler. Vi ønsker, at der er balance i vores by, og at al turisme ikke koncentreres i et specifikt kvarter, så det går ud over de lokale beboere. Derfor ønsker vi også, at nye hoteller skal bidrage med mere end blot arbejds- og sengepladser, men også give noget tilbage til byen og det lokale miljø, for eksempel gennem sociale eller kulturelle arrangementer, så hotellerne ikke blot blive for dem, som er på en kort visit, men også for dem, som bor her permanent, siger Marcus Vestager.
 
De Radikale og SF, som sammen med Alternativet stemte for forslaget, om at der ikke må etableres hotel i ejendommene på Nørregade og Sankt Peders Stræde, har ikke svaret på, om de bakker op om et generelt stop for nye hoteller i Indre By.
 
København har ifølge Danmarks Statistik 99 hoteller, og i juni 2019 rundede den samlede kapacitet 18.000 værelser. Det er dobbelt så mange værelser som i 1999, hvor byen havde 64 hoteller. Alligevel er kapacitetsudnyttelsen stigende. I 2018 var kapacitetsudnyttelsen for værelser på 77 procent mod 72 procent i 1999, og kapacitetsudnyttelsen for senge var i 2018 på 61 procent mod 54 procent i 1999.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Ungdomsboliger på et modent marked

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS