2019 blev det bedst sælgende år på boligmarkedet i årtiet, og især salget af huse og sommerhuse er steget. Det viser nye handelstal fra Boligsiden, som samtidig afslører, at køberne i de seneste år har været særligt interesseret i husene med de bedste energimærker.

I 2019 solgte de danske ejendomsmæglere i alt 50.507 villaer og rækkehuse. Det er ikke bare rekord for årtiet, men resultatet ligger samtidig et godt stykke over den hidtidige rekord fra 2018, hvor der blev solgt 48.319 huse.

Det viser Boligsidens nye handelstal for december - og dermed hele 2019, som samtidig afslører en ny rekord i antal solgte sommerhuse samt et antal solgte ejerlejligheder, der ligger på præcis samme niveau som i 2018.

- 2019 har været et ekstraordinært år på boligmarkedet. Der er sat salgsrekord for både huse og sommerhuse, og trods en træg start på året nåede salget af ejerlejligheder alligevel op på samme niveau som i 2018. I takt med den øgede handelsaktivitet, er priserne samtidig fulgt med op, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Denne hustype er populær hos køberne
Dykker vi længere ned i handelstallene for villaer og rækkehuse og ser på, hvilke huse der særligt er blevet solgt igennem de seneste år, viser der sig en klar tendens i forhold til købernes præferencer: Antallet af solgte huse med energimærke A er nemlig mere end fordoblet siden 2015.

Jylland: SENIOR-boliger og seniorkollektiver - ideer, udvikling og byggeri. Konferencen afholdes d. 8. september 2020.

- Antallet af solgte huse med energimærke A er steget 117 procent siden 2015, ligesom der også ses en klar stigning i antal solgte huse med energimærke B og C. Det vidner om, at køberne foretrækker en bolig, hvor de kan spare penge på forbruget, og hvor de samtidig får en mere energivenlig bolig, siger Birgit Daetz.

I takt med det øgede salg af huse med gode energimærker, ses der i samme periode et klart fald i salget af huse med de laveste energimærker.

Nye, energivenlige huse hitter
Udviklingen er også udtryk for en generel opgradering af de danske huse, forklarer Birgit Daetz.

- Husene med de bedste energimærker er oftest nyere og større, hvilket er attraktivt for køberne. Ser vi for eksempel på mængden af solgte huse fra 2015 til 2019, er husene med energimærke A i gennemsnit opført i 2005 og har et boligareal på 174 kvm. Det hører selvfølgelig også med til forklaringen på den stigende interesse for huse med de bedste energimærker, siger hun.

Ser vi på hvilke huse, der i antal sælges flest af, gælder det villaer og rækkehuse med energimærke C og D. Dem er der solgt knap 30.000 af alene i 2019.

Øvrige hovedpunkter fra Boligsidens handelstal 2019:


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Ungdomsboliger på et modent marked

Boligudvikling i Jylland

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Den nye Planlov KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS