Der er fortsat pæn handelsaktivitet på boligmarkedet viser nye tal for 1. kvartal 2022 fra Danmarks Statistik. Men meget har ændret sig siden, lyder det fra boligøkonom.

De nye tal fra Danmarks Statistik for 1. kvartal 2022 viser både en fortsat pæn handelsaktivitet på boligmarkedet, der stadig ligger over situationen i 2019, det vil sige før corona – og en gennemsnitlig årlig prisstigning på 6,5 procent for parcelhuse og på 4,8 procent for ejerlejligheder.

- Der var stadig ganske solide nøgletal for boligmarkedet i 1. kvartal. Men populært sagt er første kvartal allerede meget længe siden på boligmarkedet, siger Bo Sandberg, boligøkonom i DI.

- Det afspejler, at der med et rekordlavt udbud af parcelhuse, i begyndelsen af 2022 stadig var tale om ”sælgers marked” indenfor den kategori, men i mindre grad for ejerlejligheder, siger Bo Sandberg.

- I det hele taget har det længe stået klart, at boligfesten fra cirka 2019 og frem rykkede ud på villavejene, ikke mindst i Københavns omegn og Region Sjælland. Og med forventningen – som nu er blevet lidt mere håndgribelig efter at Skatteministeriet har offentliggjort en boligskatteberegner på ministeriets hjemmeside - om, at boligskattereformen 2024 i gennemsnit vil begunstige parcelhuse på bekostning af ejerlejligheder, bliver denne tendens kun forstærket i de kommende 1,5 år, siger DI´s boligøkonom.

Aarhus: De store projekter. Konferencen afholdes den 11. januar 2023.

Han peger på de stigende renter og den høje inflation som elementer, der sætter negativt præg på boligmarkedet. Desuden er en række bolighandler blev fremrykket i corona-årene 2020 og 2021, lyder det fra Bo Sandberg.

- Men omvendt er der også elementer, der trækker i modsat retning. Nemlig, at beskæftigelsen fortsat er rekordhøj og at det aktuelle økonomiske opsving i modsætning til under finanskrisen er opsparings- og ikke gældsbaseret, siger DI-boligøkonom Bo Sandberg.

Til og med 1. kvartal 2022, som Danmarks Statistiks boligmarkedsnøgletal kun er nået til, var en række af de underliggende tendenser i boligmarkedet sløret af et historisk lavt boligudbud – men selv det er så småt ved at ændre sig.

- Nye tal fra Boligsiden.dk har netop vist, at boligudbuddet er kravlet op med 21 procent fra bundniveauet på 35.500 boliger til salg i uge 7 i år til 43.100 i uge 25, siger Bo Sandberg.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Stormflodssikring af by- og landområder

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Fremtidens betonbyggeri

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032