Boligerejere i Brønderslev, Vesthimmerlands og Varde Kommune har belånt boligerne mest i forhold til boligens markedsværdi, mens det omvendte gør sig gældende på Frederiksberg, i København og på Læsø.

I Brønderslev, Vesthimmerlands og Varde Kommune har husholdningerne lånt flest penge sammenholdt med markedsværdien på boligerne, viser Danmarks Statistiks nyeste tal, som er fra 2018. Belåningsgraden, altså hvor meget boligen er belånt i forhold til markedsværdien, var i gennemsnit i 2018 i Brønderslev på 60 procent, og i både Vesthimmerlands og i Varde Kommune var den på 57 procent.

- I de 3 kommuner har husholdningerne i gennemsnit belånt boligerne mest i forhold til, hvad de rent faktisk er værd. Når vi kigger på de 10 kommuner med højest belåningsgrad, så er det kommuner, hvor boligpriserne er steget mindre end i resten af landet de senere år, siger Andreas Jensen, der er fuldmægtig i Danmarks Statistik.

I kommunerne Frederiksberg, København og Læsø var belåningsgraden lavest, og det var her, boligejerne skyldte mindst i boligen i forhold til boligernes markedsværdi.

I 2018 var belåningsgraden på Frederiksberg 34 procent, og i både København og på Læsø var den 39 procent i gennemsnit.

- De fleste kommuner med lav belåningsgrad ligger i Region Hovedstaden, hvor boligpriserne også er steget forholdsvis meget de seneste år. Læsø, Ærø og Samsø er kendetegnet ved, at ejerne i højere grad er pensionister, som har afdraget gælden gennem mange år, så belåningsgraden er lav, selvom ejendommen ikke er steget så meget i pris, siger Andreas Jensen.

Jylland: FINANSIERING af ejendomsprojekter. Kurset afholdes den 10. november 2020.

Han tilføjer, at boligmarkedet i København er lidt anderledes skruet sammen, og at det i mindre grad består af store villaer, men i højere grad af andelsboliger og ejerlejligheder, hvilket kan påvirke gennemsnittet.

Kigger vi udelukkende på boligernes friværdi (som er det beløb, man står tilbage med, når man sælger sin bolig), er friværdien højest for husholdningerne i Gentofte, Rudersdal og I Hørsholm. Friværdi udregnes ved at trække gæld i boligen fra boligens værdi.

Friværdien lød i gennemsnit i Gentofte Kommune i 2018 på cirka 3,6 millioner kr., i Rudersdal Kommune på cirka 3,2 millioner kr. og i Hørsholm Kommune på cirka 2,7 millioner kr. De 3 kommuner med gennemsnitlig lavest friværdi i boligen i 2018 var Struer (cirka 784.000 kr. i gennemsnit), Bornholm (cirka 785.000 kr. i gennemsnit) og Frederikshavn (cirka 790.000 kr. i gennemsnit).

Størst belåning i kreditforeninger efterfuldt af pengeinstitutter
Tallene viser også, hvordan gælden i ejerboligerne er fordelt over forskellige typer lån i husholdningerne. Størstedelen af gælden er kreditforeningslån (cirka 88 procent) efterfulgt af lån i pengeinstitutter (cirka 12 procent).

- Det skyldes, at 80 procent af boligværdien kan optages som realkreditlån, mens banklån er med til at finansiere resten af boligen og ofte afbetales først, siger Andreas Jensen.

Bankgælden var i 2018 størst i Region Midtjylland, hvor den udgjorde 13,9 procent af det samlede boliggæld, mens den var mindst i Region Nordjylland, hvor den lå på 7,9 procent i gennemsnit.

Gæld i boligen på landsplan er 1,2 millioner kr.
Hvis vi ser på den absolutte gennemsnitlige gæld i boligerne, tegner der sig et andet billede, end når vi sammenholder boliggælden med markedsprisen. I alt havde husholdningerne på landsplan en gennemsnitlig gæld i boligen for 1,2 millioner kr. i 2018.

Den største gennemsnitlige gæld i absolutte tal var i kommunerne Gentofte, Rudersdal og Hørsholm. I Gentofte var der i gennemsnit cirka 2,6 millioner kr. gæld, og i både Rudersdal og Hørsholm var der i gennemsnit cirka 2,4 millioner kr. gæld.

- Generelt er husene belånt mest der, hvor huspriserne er højest, og den høje gæld er ofte også forbundet med høj friværdi og høje indkomster, som det er tilfældet i de 3 kommuner, siger Andreas Jensen.

På landsplan var de kommuner, der havde mindst gæld i boligen i absolutte tal Ærø (cirka 610.000 kr. gæld i boligen i gennemsnit), Læsø (cirka 630.000 kr. gæld i boligen i gennemsnit) og København (cirka 810.000 kr. i gennemsnit gæld i boligen).


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS