Den bevaringsværdige boligejendom Ryesgade 25, beliggende tæt ved søerne i København, har gennemgået en renovering, hvor det stærke fokus på bæredygtighed medførte, at projektet har opnået DGNB bæredygtighedscertificering.

Boligejendommen Ryesgade 25 har gennemgået en renovering, hvor ejendomen har har opnået DGNB bæredygtighedscertificering. Bygningen er oprindeligt er opført i 1906 og registreret med en SAVE Værdi på 4 1.

- Min personlige overbevisning er, at i fremtiden får ejendomme uden en dokumenteret bæredygtighedsprofil i form af certificering udfordringer i forhold til at kunne tiltrække lejere. Derfor valgte vi at fremtidssikre ejendommen ved at give den et kvalitetsløft med DGNB som løftestang for bæredygtige kvaliteter som for eksempel et dokumenteret kvalitetsindeklima og fokus på levetid i materialevalg. I Ryesgade 25 valgte 2/3 af de eksisterende lejere at flytte tilbage i ejendommen efter renoveringen, på trods af en fordobling af huslejen. Det tager jeg som et tydeligt udtryk for, at vores kvalitetsløft og tilgang til renovering af ejendommen, også anerkendes af lejerne, siger administrerende direktør Morten Andersen fra Drost Fonden, der er bygherre på projektet.

NB! Fredede og bevaringsværdige bygninger - regler, løsninge og tilskud. Konferencen afholdes d. 28. maj 2019.

Direktør Mette Qvist fra Green Building Council Denmark fremhæver derfor også Ryesgade 25 som et eksempel på et projekt, hvor der arbejdes med de allerede anvendte ressourcer i stedet for at afskrive dem ved nedrivning og forbruge nye ressourcer i nybyggeri. Netop i denne kontekst har byggesektoren et særligt ansvar, da 40 procent af Europas materialeforbrug kommer fra byggesektoren som også generere 30 procent af Danmarks samlede affaldsmængde.

- Bygningen i Ryesgade 25 var opført meget fleksibelt, hvilket gjorde det muligt at forbedre den eksisterende ejendom og foretage udbygning via taglejligheder og udnyttelse af skyggeplagede hjørner i gården. Dermed bevares både økonomisk værdi, kulturel værdi og byggematerialerne. Ryesgade 25’s flotte score i DGNB miljøkriterierne viser, at det var en miljømæssig bedre løsning at renovere den gamle bygning end at rive ned og bygge nyt. Ved denne fremgangsmåde belastes miljøet ikke i samme omfang af energiforbrug til produktion af nye byggematerialer og er dermed et aktiv i den bæredygtige omstilling af vores samfund, hvor øget bæredygtighed i bygninger rummer et massivt potentiale, konstaterer Mette Qvist direktør i Green Building Council Denmark.

NB! Energioptimering og vedvarende energi i byggeprojekter. Kurset afholdes d. 1. oktober 2019.

Hvad koster sådan en DGNB bæredygtighedscertificering? Bygherren i dette projekt er klar i mælet og vil gerne tale pris kontra medværdiskabelse.

- DGNB bæredygtighedscertificeringen kostede 500.000 kr. i Ryesgade 25, men gav os et oplyst grundlag at foretage en gennemarbejdet renovering på. I DGNB får vi et fælles målbart udgangspunkt for bæredygtighed med målbare kvaliteter til gavn for både bygherre og lejerne. Vi fik også en tidlig afstemningsforventning mellem de involverede parter, som sikrede en effektiv byggeproces med en lav fejlprocent. Jeg kan godt finde fejl og mangler for 500.000 kr. i vores renoveringer, hvor vi ikke har anvendt DGNB, så den vej rundt er DGNB også value for money, fastslår Morten Andersen.

NB! Genbrug i byggeri og ejendom. Kurset afholdes d. 12. november 2019.

DGNB-certificeringen af Ryesgade 25 kan med udgangspunkt i ovenstående derfor inspirere alle, som ønsker at løfte en smuk bevaringsværdig ejendom op til aktuelt markedsniveau. Projektet er også et godt eksempel på, hvad et stærkt fokus på slutbrugeren kombineret med en holistisk dokumenteret bæredygtighedsprofil kan skabe af værdi i en renovering.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS