Arkitektkonkurrencen om udviklingen af den 160.000 kvm store grund, der huser Vridsløselille Statsfængsel, er nu afsluttet. Af de 5 forslag bliver 2 fremhævet.

I august 2020 blev det offentliggjort, at PKA og A. Enggaard sammen havde indgået en købsaftale med Freja Ejendomme om Vridsløselille Fængsel. PKA og A. Enggaard skal over de kommende år udvikle den 160.000 kvm store grund, der huser det nedlagte fængsel, til en ny, grøn bydel med blandt andet boliger.

Som en del af forarbejdet til den kommende masterplan for området har Freja Ejendomme i samarbejde med A. Enggaard og PKA gennemført en arkitektkonkurrence i form af et parallelopdrag med 5 rådgiverhold. Alle hold består af en bygningsorienteret tegnestue og en landskabsarkitektonisk underrådgiver.

- Vi har modtaget 5 projektforslag som alle var meget gennemarbejdede og med mange værdifulde input til blandt andet bevaringsstrategi, bæredygtighed og fællesskabsorienteret byggeri i tæt samspil med eksisterende bygninger og natur. Nu bliver det spændende at se, hvordan de mange stærke elementer fra projektforslagene kan indgå i den fremtidige masterplan for området, siger Lisbeth Nørskov Poulsen, udviklingschef i Freja Ejendomme.

Tirsdag den 24. november 2020 blev en vurderingsrapport om de 5 projekter offentliggjort. Den kan downloades her.

Fredede og bevaringsværdige bygninger - nye regler, løsninger og tilskud underlagt BR18. Konferencen afholdes den 25. marts 2021.

I vurderingsrapporten hedder det blandt andet, at ”en enig vurderingskomité har fundet, at forslagene fra Schmidt Hammer Lassen Architects + BOGL samt Cobe mest overbevisende har svaret på programmets ønsker og krav. Det er vurderingskomiteens anbefaling, at der i det videre arbejde med at udvikle en masterplan, som skal danne ramme for det efterfølgende byggeretsgivende plangrundlag for udviklingen af Fængselsgrunden i Albertslund, tages udgangspunkt i såvel de strategiske som de konkrete bebyggelsesmæssige og landskabelige løsninger, forslagene fra Cobe og Schmidt Hammer Lassen + BOGL rummer. Begge forslag fremstår helstøbte og klare, men vil ved en bearbejdning og integration af de bedste elementer fra begge forslag kunne styrkes yderligere. Derudover vil gode ideer og enkeltelementer fra de øvrige 3 forslag med fordel kunne integreres i den endelige masterplan”.


Forude venter flere års tæt samarbejde frem til lokalplanerne foreligger mellem hhv. A. Enggaard, PKA, Freja Ejendomme og Albertslund Kommune om udviklingen af det store område midt i Albertslund. Afsættet for fremtidens bydel tæt på Albertslund Station og Albertslund Centrum bliver en masterplan for området. Masterplanen fastlægger retningslinier for det kommende byggeri, den overordnede trafikløsning og stiforbindelser mv. og selve den struktur for området, der efterfølgende bliver styrende for lokalplanlægningen og dermed de konkrete byggerier og anlæg.

Masterplanen udarbejdes blandt andet på baggrund af projektforslagene i parallelopdraget, hvor det er op til Freja Ejendomme, A. Enggaard og PKA i samarbejde med Albertslund Kommune at udvælge de dele fra de forskellige projekter, man ønsker at arbejde videre med i den samlede masterplan. Masterplanen forventes at bliver udarbejdet i første del af 2021 og efterfølgende sendt i høring.

De deltagende teams i parallelopdraget:


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Ungdomsboliger på et modent marked

Boligudvikling i København frem til 2030

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND