Tal fra 2 af landets største kommuner viser, at antallet af altaner er fordoblet de seneste 10 år. Nu begynder selv de små foreninger i de jyske storbyer at følge med.

Ifølge Københavns Kommune og Aarhus Kommune er antallet af godkendte byggesager med altaner fordoblet de seneste 10 år. I Aarhus Kommune er Teknik og Miljø generelt meget positivt indstillet overfor altaner, og i København vedtog man i foråret at lempe på kravene i retningslinjerne for altanbyggeri, så det fremover bliver lettere at få altan i hovedstaden.

En altan er ifølge ejendomsmægleren base1 en sikker investering i boligen, da omkostningerne til etableringen af en altan, dækkes ind af en værdistigning i boligen på over det dobbelte. Når en boligforening vælger at starte et altanprojekt, spiller det også ind, at processen frem mod en færdig altan i dag er blevet mere overskuelig. Det mener Ivan Tyrsted fra Aarhus, der er en af de mange nye altanejere.

NB! Horsens investerer 12 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 19. september 2017.

- Vi bor i en ældre ejendom, og da vi i ejerforeningen besluttede, at vi skulle have altaner, var det derfor et lidt kompliceret projekt. Vi skulle blandt andet have nedlagt en bagtrappe og udvidet køkkenet, før vi fik sat altanerne på, og det krævede en del koordination, fortæller Ivan Tyrsted.

- Det er ikke let at koordinere mellem forskellige håndværkere og entreprenører, og det var derfor vigtigt for os, at vi fandt den rigtige leverandør af altanerne, som kunne varetage den del af projektet selv, siger han.

Ifølge Ivan Tyrsted faldt valget på den leverandør, som havde den mest seriøse tilgang til hele processen omkring altanbyggeriet.

NB! Jylland: Moms og skat for byg og ejendom - nye regler og afgørelser. Kurset afholdes d. 28. september 2017.

- Vi valgte en samarbejdspartner, der havde et meget gennemarbejdet tilbud og en stor troværdighed om deres arbejde. Der opstår jo altid nogle ting, når man bryder ind i en gammel bygning, og her var Altan.dk meget opmærksomme på at kommunikere, hvis der var afvigelser i forhold til udgangspunktet. Det er enormt vigtigt, for det gør det muligt for os som forening at følge med i projektet og orientere de andre beboere og håndværkere, fortæller Ivan Tyrsted.

Altan.dk oplever også, at tryghed om processen frem mod en færdig altan fylder stadigt mere for kunderne.

- Når kunderne for første gang besøger vores butik i Aarhus’ centrum, er det ofte for at få en dialog om, hvordan det rent praktisk foregår, hvis man skal i gang med et altanprojekt. De vil gerne klædes ordentligt på. Derfor bruger vi også meget tid på at fortælle og rådgive om, hvordan vi hjælper vores kunder gennem hele processen, siger Dan Metzdorff, afdelingsleder for Altan.dk i Jylland.

NB! Aarhus Nord - investeringer og byudvikling 2017-2027. Konferencen afholdes d. 31. oktober 2017.

Når kunderne ikke selv skal lave aftaler med tømrer, murer, montør og myndigheder, er det nemlig lettere for boligforeningerne at komme i gang med et altanprojekt. Det mærker Altan.dk tydeligt på kundetilgangen.

- Det, at vi hjælper kunderne sikkert gennem hele altanprojektet, har betydet meget for vores ordretilgang, der i år er steget med 60 procent i forhold til 2016. Samtidig kan vi se, at Jylland også er ved at være godt med på altanbølgen, da vi har solgt 69 procent flere altaner i Jylland i år, når vi sammenligner med sidste år, fortæller Dan Metzdorff.

Det jyske altanboom er dog ikke opstået ud af ingenting. Der er nemlig ofte stor forskel på et altanprojekt i Jylland og i København. Derfor tilrettelægger Altan.dks jyske afdeling også rådgivningen efter behovene i det jyske marked. Det forklarer Dan Metzdorff.

NB! Jylland: Rådgivers honorering og erstatningsansvar. Konferencen afholdes d. 22. november 2017.

- Der er langt færre store andelsforeninger i Jylland end i København, og vores altanprojekter i Jylland er derfor ofte mindre. De små altanprojekter kræver nogle særlige rådgivningskompetencer, og vi har derfor fokus på at få indledt en dialog med blandt andet myndighederne allerede meget tidligt i processen, siger han.

Den løbende dialog med myndighederne har nemlig vist sig at være en vigtigt faktor for et godt altanprojekt.

- Hvis vi skal have et projekt igennem, er det afgørende, at vi får myndighederne med. Det kan være en stor mundfuld for den enkelte kunde. Derfor forsøger vi ofte at skabe samarbejder mellem de små foreninger, så vi kan ansøge om en samlet godkendelse. I Aalborg har vi for eksempel lige hjulpet 2 naboopgange med et samlet altanprojekt, der har givet helt nye muligheder hos myndighederne. Så der kan vi virkelig mærke, at vores rådgivning og indsigt gør en forskel, siger Dan Metzdorff.

NB! Aalborg: De store projekter. Konferencen afholdes d. 19. april 2018.

I Aarhus er Ivan Tyrsted i dag glad for, at hans ejerforening valgte en professionel samarbejdspartner.

- Altan.dk var meget ordholdende om projektet, og da vi meldte klar, var de også klar til at rykke. Samarbejdet har givet os de fire altaner, som vi gerne ville have, i den ønskede kvalitet. Hele processen har resulteret i en rigtig god løsning, som vi alle er glade for, siger Ivan Tyrsted.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked