Et butikscenter på Vestegnen kan blive udvidet med 7.600 kvm detailhandel, 18.300 kvm boliger og 5.800 kvm øvrige funktioner. Det er resultatet en en ny projektudviklingsaftale samt en politisk vedtaget masterplan.

Årstiderne Arkitekter har udviklet en masterplan for Albertslund Centrum, som ejes af finske Citycon. På et møde i kommunalbestyrelsen den 11. december 2018 blev masterplanen godkendt, og det samme gjorde en projektudviklingsaftale mellem Albertslund Kommune og selskabet Albertslund Centrum, der ejes af Citycon, der ligeledes ejer Strædet i Køge.

- Det næste skridt i udviklingen af Albertslund Centrum er, at Kommunalbestyrelsen tager stilling til, hvilke kommunale arealer, der skal udbydes til salg og hvornår. Efterfølgende vil der blive taget stilling til, hvordan masterplanens arealer skal disponeres til konkrete projektforslag, til byggerier og anlæg og til lokalplaner, der fastsætter anvendelser og bebyggelsesprocenter., sagde formand for Udvalg for Byudvikling, Dogan Polat, da Kommunalbestyrelsen godkendte masterplanen.

Albertslund Centrum var det eneste kommunalt ejede butikscenter i Danmark frem til juni 2012, hvor Citycon købte centret fra 1965 af kommunen for 181 millioner kr. Det 18.500 kvm store butikscenter med 64 butikker har Kvickly og Imerco som ankerlejere og er kendetegnet ved ikke at være overdækket.

Citycon købte i 2012 selve bygningerne på sokkelgrund. Masterplanen gælder således både for arealer, som Citycon og Albertslund Kommune ejer, nemlig arealer nord for Nordmarks Allé, syd for Albertslund Station, øst for Stationsporten og vest for Musikteatret, inklusive en del af Vognporten.

NB! Byudvikling syd for København til Køge og Vestegnen: De store projekter. Konferencen afholdes d. 4. juni 2019.

Albertslund Centrum har derfor ønsket at indgå et formaliseret og forpligtende samarbejde med Albertslund Kommune om en udvikling af butikscentret i form af en projektudviklingsaftale. Aftalen er en gensidig aftale, der blandt andet skal sikre, at der udarbejdes plangrundlag, der muliggør udviklingen og, at der efterfølgende gennemføres en række offentlige udbud af de kommunalt ejede ejendomme. Her vil Citycon have en forkøbsret, der giver mulighed for at matche det bedste købstilbud på den udbudte ejendom eller erhverve ejendommen til mindsteprisen, hvis der ikke er andre tilbud eller de ligger under den angivne mindstepris.

Som modydelse til forkøbsretten skal Citycon levere et forslag til, hvordan området skal disponeres, ligesom der skal udarbejdes skitseprojekter for de enkelte delområder eller byggefelter. Derudover skal der udarbejdes et skitseprojekt for, hvordan en ændring af Vognporten ud mellem centeret og musikteater og bibliotek kan se ud.

Medlem af byrådet for De Konservative, Lars Gravgaard, mente, at udviklingen af centret kan blive en løftestang for udviklingen af hele vestegnskommunen, idet Vridsløselille Fængsel frigives, ligesom forvaltningen oplyser, at man har oplevet en vedholdende interesse fra udviklerside for boligprojekter på Hyldagergrunden, siden siden Kommunalbestyrelsen i 2016 besluttede at igangsætte processen med en boligudvikling på grunden, der skal rumme en helt ny bydel.

- Selvfølgelig skal vi sælge alle stier og veje nede i centret. Selvfølgelig skal vi det. Vi skal selvfølgelig også kigge på, hvordan man kan udvikle vores station. Hvis man kigger på det byudviklingstræk, der kommer i Albertslund Midtby, så er vi tæt på at få overdraget 176.000 kvm fængselsgrund, hvor der kan bygges boliger, og vi er tæt på at skulle kigge på, hvad der skal ske nede på Hyldagergrunden. Det vil sige, at der er masser af mennesker, der rykker mod vest, sagde medlem af byrådet for De Konservative, Lars Gravgaard.

Netop Hyldagergrunden var også på Kommunalbestyrelsens dagsorden den 11. december. Her besluttede politikerne, at der skal sættes gang i udarbejdelse af udbudsmateriale til en åben tilbudsfase. Budgetaftale 2019 fastlægger, at byggeretter i området skal sælges med henblik på byggeri af ejerboliger i form af rækkehuse og bofællesskaber, idet 1-2 grunde øremærkes til bofællesskaber, mens et mindre antal grunde kan sælges til enkelt- eller dobbelthuse.


Relaterede konferencer

Stormflodssikring af by- og landområder

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ny udbudslov KURSUS