Byrådet i Aalborg vedtog den 23. september 2019 endeligt kommunens nye arkitekturpolitik samt en ny højhuspolitik.

Byrådet i Aalborg skulle i går både tage stilling til en ny arkitekturpolitik (PDF) og en ny højhuspolitik (PDF), og begge blev vedtaget.

Arkitekturpolitikken er bygget op omkring 9 pejlemærker for god arkitektur. De tager udgangspunkt i 3 skalatrin large, medium og small, som forholder sig til henholdsvis de store træk – landskabet, det grønne og tiden, bylivet og byrummet – mødet mellem mennesket og bygningen samt inde- og uderum og blikket for detaljen. 

Den reviderede højhuspolitik tager på baggrund af ligesom Arkitekturpolitikken udgangspunkt i de 3 skalatrin, og er også opbygget med 9 punkter, som navnlig afspejler et øget fokus på relationen til omgivelserne i de forskellige skalaer – fra det landskabelige til livet i øjenhøjde.

NB! Aalborg: De store projekter. Konferencen afholdes d. 21. januar 2020.

I Aalborg defineres et højhus, som en bygning der højdemæssigt står i markant kontrast til det omgivendebyområdes generelle højde. Bygninger med under 5 etager vil dog som udgangspunkt ikke regnes som højhuse. En bygning på mere end 35 meters højde, eller på mindst 11 etager, vil omvendt altid være et højhus og skal derfor følge den fastlagte procedure.

- Noget kan jo godt være højt og markant, selvom det er under de 11 etager, som vi definerer som et højhus, hvis omgivelserne er lave i forhold til det, sagde by- og landskabsrådmand Hans Henrik Henriksen (S) på byrådsmødet.

I den eksisterende højhuspolitik er der udpeget steder, hvor højhuse eventuelt kan indpasses. I den nye højhuspolitik er dette erstattet af højhusfri områder: Middelalderbyen, brokvarterene i Øst- og Vestbyen, parcelhus/havebyområder og parker / grønne områder.


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i København frem til 2030

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Fremtidens betonbyggeri

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND