I løbet af uge 3 sætter gravemaskiner skovlen i jorden for at fjerne en jordforurening med sprøjtegiftrester på en legeplads ved Bellingevej i Odense. Forureningen stammer fra aktiviteter på et tidligere gartneri.

Region Syddanmark vil bruge op mod 1 million kr. på at fjerne 550 tons forurenet jord fra en legeplads ved Bellingevej 60 i Odense.

Grunden har i perioden 1918-1983 været anvendt til gartneri, inden området blev lavet om til et større rekreativt areal med blandt andet offentlig legeplads. Aktiviteterne på gartneriet har medført jordforurening med sprøjtegiftrester kaldet DDT og nedbrydningsprodukter heraf.

DDT blev i perioden fra omkring 1950 til 1970 anvendt i forbindelse med blandt andet dyrkning af frugt og grøntsager og har desuden været brugt i forbindelse med skovdrift. Stoffet nedbrydes meget langsomt i naturen, og derfor er det stadig til stedet i jorden på legepladsen selv lang tid, efter jorden oprindeligt er blevet forurenet.

Odenses kommende investeringer. Konferencen afholdes den 19. april 2023.

Forureningen ligger i det øverste jordlag, og fordi forureningen ligger så højt, har regionen valgt en graveløsning, hvor entreprenørmaskiner vil fjerne den øverste halve meter jord. Når gravearbejdet er overstået, vil området blive reetableret med ren jord, græs og buske, hvorefter legeredskaberne bliver monteret igen. Arbejdet forventes at være afsluttet i løbet af 3-4 uger.

- Det er rigtig mange penge at bruge på en enkelt sag, men også nødvendigt for at eliminere risikoen for at komme i kontakt med den DDT-forurenede jord. Jeg håber, at vi kan bruge sagen til noget positivt og lære, at det har store konsekvenser, når vi ikke passer bedre på miljøet, siger formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark, Poul Erik Jensen (S).

Forureningen ved legepladsen på Bellingevej 60 er på regionens arbejdsplan for 2023 sammen med blandt andet 2 andre oprensninger af børneinstitutioner. Arbejdsplanen for 2023 er netop nu sendt i høring af Miljøudvalget i Region Syddanmark, som også står for den endelige vedtagelse af planen. Forureningen på Bellingevej er videreført fra arbejdsplan 2022 til 2023, så er allerede vedtaget.

Fakta


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Den nye Planlov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.