Boligens energimærke overses i vid udstrækning af boligsøgende og boligejere, viser ny undersøgelse fra NRGi og Boliga. Faktisk fortæller 50 procent, at de aldrig har kigget efter energimærkningen, når de er på boligjagt.

Ifølge en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for energiselskabet NRGi og boligsiden Boliga, overser 50 procent af de boligsøgende energimærket, og Boligas egen opgørelse viser, at kun 4,6 procent af de boligsøgende søger efter energimærke, når boligen findes på nettet, og som resultat har man kun begrænset indsigt i de udgifter, der er til boligens vedligehold og energiforbrug.

NB! Jylland: Certificering - nye krav i Byggeloven. Seminaret afholdes d. 27. oktober 2016.

- Før man køber, bør man altid kende boligens energimæssige stand og cirka-udgifterne til el, vand og varme. Disse elementer kan have afgørende betydning for den daglige økonomi, og hvad man kan forvente af generel komfort i den nye bolig, forklarer Benny Hebsgaard, der er energirådgiver hos NRGi.

- Når danskerne søger bolig på nettet, ser vi i de fleste tilfælde, at det er størrelse, beliggenhed og pris, man primært kigger efter. Boligens energimærke og forventede energiforbrug er sekundært og kommer typisk senere i købsfasen, supplerer Ricco Zuschlag, der er direktør i Boliga.

NB! Jylland: Bygningsreglementets nye krav. Seminaret afholdes d. 31. maj 2016.

På den anden side gør boligejerne sig heller ikke mange tanker om boligens energimærke. Her viser undersøgelsen, at hele 65 procent slet ikke ved, hvor på skalaen fra A-G, deres bolig befinder sig.

- Selvom man ikke går i salgstanker, kan man gå glip af store besparelser, hvis man ikke kender husets energimæssige stand. Er boligen mere end 10 år gammel, kan der være brug for små energiforbedringer hist og pist, og er huset af ældre dato, kan der være særlig grund til at energiforbedre ved for eksempel at udskifte en gammel varmekilde for at mindske varmetab, spare store summer på varmeregningen eller gøre opvarmningen mere komfortabel og miljøvenlig, fortæller Benny Hebsgaard.

NB! Jylland: Bygningsreglement BR15 - de nye krav (Aalborg). Seminaret afholdes d. 13. oktober 2016.

Selvom energimærkerapporten temmelig præcist beskriver husets energimæssige stand, og de mulige forbedringer, der foreligger, skal man ikke forvente, at den viser husets faktiske energiforbrug.

- Rapporten er et teoretisk udgangspunkt, da den ikke kan tage højde for faktorer, som vind, vejr og ejernes egne energivaner. Er man bevidst om sit energiforbrug, vil man kunne få lavere energiudgifter end rapporten foreskriver, og omvendt vil en sløset adfærd resultere i højere energiudgifter, slutter Benny Hebsgaard og henviser til, at en ekstra gennemgang af boligens energikilder og isolering kan være en god idé til at supplere energimærkerapporten, inden man køber.

Spørgeundersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for NRGi og Boliga. Der er i alt gennemført 1.017 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år i perioden den 13.-18. januar 2016.


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Den nye Planlov KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland