Der kommer 20 nye grsugrave i Hillerød, Fredensborg, Helsingør, Farum, Allerød, Frederikssund, Egedal, Gribskov, Halsnæs og Høje Taastrup kommuner. Og 50 områder må ikke byudvikles fordi der måske er grusforekomster.

De områder der vil blive udlagt til nye grusgrave i Nordsjællands kommuner ligger placeret i:

* Furesø kommune i Farum-området
* Sydlige Allerød
* Midt og syd i Egedal kommune
* Centralt og nord i Fredensborg
* Midt og vest i Frederikssund
* Syd og øst i Gribskov
* Sydlige Halsnæs
* Vestlige Helsingør
* Vestlige og sydlige Hillerød
* Sydlige Høje Taastrup.

Det fremgår af en ny Råstofplan fra Regionsrådet, der sendes i offentlig høring fra 23. september-18. november 2020.

Udover de 20 områder der nu udlægges til grusgrave er ca. 50 områder udpeget til at kunne blive til grusgrave, hvis det giver kommerciel mening, såkaldte interesseområder. Inge af de 70 områder må fremover byudvikles.

Region Hovedstaden skriver:

Ændringer i Råstofplanen

Region Hovedstaden er i gang med at udarbejde en ny råstofplan, som kan benyttes til indvinding af råstoffer som sand, grus og ler.

Derudover planlægger regionen også at udpege nye interesseområder, som regionen ønsker at undersøge nærmere, for at af- eller bekræfte om der er erhvervsmæssig interessante råstoffer.

Der er endvidere en række områder som foreslås udtaget af Råstofplanen, fordi ressourcen er indvundet, eller fordi nye oplysninger om ressourcen betyder at ressourcen ikke længere vurderes at være erhvervsmæssig interessant.

Hvad er et graveområde

Et graveområde er et afgrænset område udpeget i råstofplanen, hvor det forventes, at der findes råstoffer af erhvervsmæssig interesse.

Inden for graveområderne går hensynet til råstoffer forud for andre interesser, hvilket betyder, at der ikke må opføres større anlæg, ske byudvikling, skovtilplantning eller anlægges andre ting, der kan hindre råstofindvinding, uden at regionen giver samtykke.

Hvad er et interesseområde

Interesseområder betegner områder, hvor der ifølge tilgængelig geologisk viden findes sand og grus i et sådant omfang i nærheden af jordoverfladen, at det vil kunne betegnes som en råstofforekomst.

I interesseområder er der behov for yderligere geologisk kortlægning, før områderne kan udlægges til graveområde eller udtages af en råstofplan.

Interesseområder skal sikre, at der ikke gennem anden planlægning eller ændret anvendelse sker udlægning til andre formål, der vil kunne forhindre en senere udnyttelse af råstofferne.

Inden for interesseområderne går hensynet til råstoffer forud for andre interesser, hvilket betyder, at der ikke må ske byudvikling, skovtilplantning eller anlægges andre ting, der kan hindre råstofindvinding, uden at regionen høres. Udvidelse af boliger og eksisterende landbrug kan ske uden inddragelse af regionen.

__

Ballade om Råstofplanen

I september vedtog Region Hovedstaden hvilke områder der skulle blive til grusgrave nu eller senere, men udlægningen er fastholdt så tåget (Læs: så undgår vi ballade) at:

Miljø- og Fødevareklagenævnet den 20. december 2019 har ophævet Region Hovedstadens vedtagelse af Råstofplan og hjemvist sagen til fornyet behandling i regionen. Nævnets begrundelse er, at det er en væsentlig mangel, at der ikke er foretaget screening/miljøvurdering af interesseområderne omfattet af råstofplanen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet finder yderligere, at det er en mangel ved planen, at der ikke i planens tekstdel fremgår en entydig identifikation af de enkelte interesseområder eksempelvis i form af benævnelse og/eller matrikel-angivelse.

Regionen har den 23. januar 2020 fremsendt en anmodning om genoptagelse af sagen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, da regionen vurderer, at afgørelsen er truffet på et forkert grundlag. Regionen afventer Miljø- og Fødevareklagenævnets stillingtagen i sagen.

 

 


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Boligudvikling i København frem til 2030

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Stormflodssikring af by- og landområder