15 kommuner har valgt at sløjfe bopælspligten i store dele af kommunen. Det frigiver op i mod 19 procent af Danmarks samlede areal, hvor du nu kan købe bolig uden at forpligte dig til at bo hele året.

Flere kommuner har ifølge Boligsiden.dk taget konsekvensen af den faldende efterspørgsel på ejerboliger og fjernet bopælspligten i håbet om at få flere tilflyttere til byen – også selvom det ikke bliver permanente, nye borgere. Flere af kommunerne har dog fastholdt kravet om helårsbeboelse i en række byområder.

- Der er ingen tvivl om, at kommunerne da helst så, at tilflytterne ville blive boende hele året, men mange har vurderet, at det er bedre for lokalsamfundet, at de tomme boliger får en ejer og derfor også bliver vedligeholdt, i stedet for at boligerne står og forfalder. Og så er der jo også en chance for, at tilflytterne bliver så glade for kommunen, at de vælger at slå sig ned merer permanent, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.


NB! Ejendomsmarkedets udvikling 2016-2030. Seminaret afholdes d. 20. maj 2015.

Alternativet til fjernelsen af bopælspligten er flexboligtilladelsen, som stadig flere kommuner bliver tilhængere af. Som boligejer kan du i nogle områder af Danmark få lov til at tilsidesætte bopælspligten og altså bruge det, der ellers var en helårsbolig, som sommerhus. Tilladelsen skal søges hos den kommune, huset ligger i. Tilladelsen følger ikke huset, men gives til boligejeren, og tilladelsen skal fornys, hvis boligen skifter ejer.

Flexboligordningen blev indført for at få gang i boligsalget i nogle af yderkommunerne og for at sikre, at nogle af de tomme boliger fik en ejer og blev vedligeholdt. Samtidig er rationalet, at selv halvtidsborgere er bedre end ingen borgere, og i og med at kommunerne uddeler tilladelserne i hvert enkelt tilfælde, kan de hurtigt regulere, hvis de ikke ønsker flere flexboligejere i kommunen.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i Jylland