Der bor 1,1 millioner i landsbyer med op til 1.000 indbyggere og en del af dem (landsbyerne) har det skidt. Nu får 112 landsbyer fra hovedstadsområdet og til den den jyske vestkyst mulighed for at blive omdannelseslandsbyer, hvor de mange restriktioner i planloven sættes delvist ud af kraft.

Det bliver de 56 kommuner der har problematiske landsbyer, som hver især hver 4. år kan udpege 2 landsbyer til at blive lokale by-laboratorier, hvor der fx kan udvides ud til naturskønne områder, laves erhvervsklynger, seniorkollektiver eller gennemføre andre gode ideer, som hidtil er blevet stoppet af planloven.

Erhvervsstyrelsen har lavet en ny vejledning der gennemgår de nye muligheder der nu kommer, efter kommunerne blev forpligtet fra 1. juli 2019 til at foretage en strategisk planlægning for udvikling af landsbyer.

I forvejen er 56 af landets kommuner omfattet af ordningen ”pulje til landsbyfornyelse”. Midlerne går til at rydde op, nedrive og istandsætte huse i de mindste byer i landdistrikterne.

For at blive omdannelseslandsby er kravene:
* Befolkningsmæssig tilbagegang.
* Landsbyens omdannelse må ikke ødelægge gode naturværdier.
* I hovedstadsområdet må de grønne kiler ikke ødelægges (Fingerplan 2019).
* Indenfor strandbeskyttelses-zonen på 300 m må der ikke udpeges omdannelseslandsbyer, men gerne indenfor kystnærhedszonen på 3 km fra kysten.

Baggrund

Folketinget vedtog i juni 2017 en ændring af planloven. Med lovændringen er der blevet videre rammer for at skabe lokal udvikling i landdistrikterne.

I juli 2017 blev Udvalget for levedygtige landsbyer nedsat og afgav den 9. april 2018 sin samlede rapport med 17 anbefalinger.

Anbefalingerne fra Udvalget for levedygtige landsbyer er fulgt op i nye regler om strategisk planlægning for landsbyer i planloven. Ændringen trådte i kraft 9. januar 2019.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Stormflodssikring af by- og landområder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Ny udbudslov KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Boligudvikling i Jylland

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS