Andelen af ledige eller udbudte kontorlokaler har ikke været lavere i 13 år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk. Det skyldes ifølge 2 erhvervsmæglere især den rekordhøje beskæftigelse og begrænset nybyggeri. Og selv om hjemmearbejde er blevet mere udbredt efter corona, har det foreløbig ikke fået virksomheder til at skære ned på arealforbruget.

Tomgangen eller udbuddet af ledige kontorlokaler er faldet med 250.000 kvm eller 15 procent det seneste år, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

- Udbuddet lå på næsten 1,8 millioner kvm for 1 år siden, men er faldet til lige under 1,5 million kvm. Dermed er udbuddet nede på 5,9 procent af de samlede kontorarealer eller den laveste andel, vi har registreret siden 2009 – altså i 13 år, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

På landsplan er næsten 7.900 erhvervslejemål og ejendomme lige nu udbudt via Ejendomstorvet.dk; heraf lidt over 2.900 kontorlokaler.

2 store erhvervsmæglere er enige om, at hovedforklaringerne er beskæftigelsen, som nærmest sætter rekord hver måned, og et begrænset nybyggeri af kontorer.

Byudvikling på havne - best practice. Konferencen afholdes den 24. maj 2022.

- Med den rekordhøje beskæftigelse har virksomhederne brug for plads til deres medarbejdere og til nye medarbejdere. Men der er regionale forskelle. I byer som Odense og Aalborg er udbuddet faldet meget det seneste år, mens tomgangen ikke er faldet nær så meget i København, hvor der er blevet bygget en del nye kontorejendomme. Det gælder også i Aarhus, mens der ikke er bygget meget nyt i resten af landet det sidste par år, siger Robin Rich, analysechef hos Newsec Advisory.

I erhvervslivet og særligt i ejendomsbranchen har mange været i tvivl om, i hvilket omfang hjemmearbejde ville bide sig fast, når coronaen aftog. Og om øget hjemmearbejde ville betyde, at virksomheder skar ned på deres kvm. Men det har kun de færreste gjort – i hvert fald indtil nu – tyder tallene fra Ejendomstorvet.dk på.

Sådan bliver moms og ny skat for ejendomsprojekter. Kurset afholdes den 15. september 2022.

- Hjemmearbejde er blevet populært hos mange ansatte, typisk 1-2 dage om ugen, men i Danmark har det foreløbig ikke udløst en flyttebølge mod mindre lokaler. I for eksempel London og Stockholm har vi derimod set øget tomgang i halen på corona, men dér er kontorlejen også markant højere, så virksomhederne har været mere motiverede til at gå ned i kvm. Det er ofte økonomidirektørerne, der peger på færre kvm for at spare penge, men når det går godt som i øjeblikket, vejer andre forhold tungere end økonomi. For eksempel er det besværligt at flytte til nye lokaler, og det giver en vis træghed mod at tilpasse sine arealer. Men hvis der sker en opbremsning i økonomien, kan der opstå en ketchupeffekt og øget rotation blandt kontorlejerne, siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nordicals.

Danmark har lige knap 25,6 millioner kvm kontorareal, og heraf ligger 5,5 millioner kvm eller over 20 procent i Københavns Kommune. Aarhus huser 9 procent af landets samlede kontorlokaler, Aalborg knap 4 procent og Odense lidt over 3 procent.


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ny udbudslov KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse