For at undgå "Beirut-forhold" har Erhvervsstyrelsen udarbejdet en 4,5 milllioner kvm sikkerheds- og planlægningszone omkring  området i Fredericia, der anvendes til containere og togvogne med farligt gods.

Både boligejere og virksomheder vil opleve faldende ejendomspriser når sikkerhedszone og planlægningszone udvides omkring Taulov Kombiterminal i Fredericia Kommune.

På både bolig- og erhvervssiden vil der desuden være restriktioner for nybyggeri, som kun i meget begrænset omfang eller slet ikke kan tillades.

Planlægningszonen udlægges i en afstand af 300-850 meter fra Taulov Kombiterminal. I alt berøres 4,5 millioner kvm grundareal: 3 km i længden og 1,5 km i bredden.

Der er EUs skærpede krav til sikkerhed omkring farligt gods, som kræver at der udlægges en større planlægningszone og en sikkerhedszone:

Taulov Kombiterminal fungerer som fordelingscentral for banegods til resten af Europa og anvendes til at omdirigere containergods mellem jernbane- og vejtransport. Togvognene opholder sig midlertidigt på Taulov Kombiterminal og afventer videre transport.

Da projektet behandles efter de tidligere VVM-regler, skal Erhvervsstyrelsen udarbejde et statsligt kommuneplantillæg, før Miljøstyrelsen kan give en VVM-tilladelse og en miljøgodkendelse. Kommuneplantillægget erstatter kommunens tidligere planlægning for området.

Et forslag til kommuneplantillæg med miljøvurdering er sendt i offentlig høring midt i sommerferien (!) fra den 16. juni til den 11. august 2020 samtidig med Miljøstyrelsens forslag til miljøgodkendelse og miljøkonsekvensrapport (VVM) for aktiviteterne på Taulov Kombiterminal.

Kombiterminalen ved Taulov er etableret og ejet af Banedanmark, men driften er overdraget til DB Cargo. Kombiterminalen ligger øst for Taulov mellem banelinjen imod Fyn, den Østjyske motorvej og Taulovmotorvejen.

Kommuneplan 2017 for Fredericia Kommune

Taulov Kombiterminal er beliggende i byzone og er i Fredericia Kommuneplan med i erhvervsområde Taulov D, som udgør et større samlet erhvervsområde i tilknytning til Transportcenter Taulov.

Projektområdet er omfattet af Lokalplan 108, Erhvervsområde ved Børup.

Materielle goder

Cowi har udarbejdet vurderingen af projektet, og her kommer man også ind på hvad det betyder i kroner og ører for ejendomsejerne i det enorme område. Det skrives på en lidt pudsig måde:

" Udlæg af sikkerhedszonen og planlægningszonen kan medføre en påvirkning af materielle goder, forstået som den forventning til udnyttelse/fremtidige materielle goder, som grundejere eller virksomheder kan have. "

(COWI: MILJØVURDERING AF FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 18 FOR TAULOV KOMBITERMINAL)

De ramte ejere

Arealer inden for planlægningszonen drejer sig bl.a. om:

› Landejendommen nord for projektområdet, på den anden side af jernbanen.
› Bolig- og erhvervsområdet ved Østergade.
› Boligområdet omkring Højgårdsvej.
› Boligområdet omkring Jens Thuesens Vej.
› Boligområderne på begge sider af Taulov Kirkevej, mellem jernbanen og Taulovmotorvejen.

For de beboere/grundejere, der fremover bliver omfattet af forslag til kommuneplantillæg nr. 18s planlægningszone, er der ikke nogen konsekvenser for den
eksisterende arealanvendelse. Zonen begrænser derimod den fremtidige arealanvendelse.

Det nye kommuneplantillæg nr. 18 vil begrænse/stoppe de fremtidige muligheder for at udlægge nye byudviklingsområder inden for planlægningszonen.
Der må ikke udlægges flere boligenheder og kun erhverv hvis det ikke giver risiko for domino-effekt ved ulykker.

https://dokument.plandata.dk/12_9955754_1592220987390.pdf


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligudvikling i Jylland