En ændring af ventilationskravene til større byggerier betyder at bygherrer, arkitekter og ingeniører fremover får bedre mulighed for at vælge en energivenlig naturlig ventilation.

Det glæder den danske cleantech-virksomhed WindowMaster, at der i det nye bygningsreglement er bedre mulighed for at vælge en energivenlig naturlig ventilation.

- Vores virksomhed har en klar målsætning om at give folk det bedste og sundhedsmæssige mest sikre indeklima i verden på en bæredygtig og intelligent måde. Vores virksomhed lever i høj grad af at udvikle nye og innovative produkter, og det er derfor også helt afgørende, at reguleringen følger med. De nye teknologineutrale bestemmelser i bygningsreglementet er et meget positivt skridt i den rigtige retning, og det vil gavne både forbruger, virksomheder og klimaet, udtaler administrerende direktør hos WindowMaster, Erik Boyter, i en kommentar til de nye regler, der trådte i kraft fra årsskiftet 2020/21.

Ventilationskravene i bygningsreglement 2018 (BR18) er blevet ændret for at sikre teknologineutralitet samtidigt med at eksisterende kravniveau til indeklima videreføres. Ændringen giver større fleksibilitet i forhold til overholdelse af kravene samt øget mulighed for anvendelse af nye og innovative ventilationsløsninger, som dem man kender fra WindowMaster. Med ventilationen fra WindowMaster udnyttes de naturlige luftstrømme til at køle bygninger og udover at spare penge og plads ved disse anlæg sparer man også energi på driften af dem.

RADON - sikring, kontrol, lovkrav og udbedering. Kurset afholdes den 8. juni 2021.

Konkret er der blevet ændret i kravene til de ventilationsanlæg, der anvendes til at ventilere boliger, der ikke er enfamiliehuse. Med de nye regler er det således ikke længere kun mekaniske ventilationsanlæg med forvarmning af indblæsningsluften, der kan anvendes i denne type byggerier.

Derudover bliver kravene til de ventilationsanlæg, der anvendes til at ventilere daginstitutioner og skoler, også gjort teknologineutrale. Det betyder, at man fremover ikke nødvendigvis skal anvende mekaniske ventilationsanlæg med både indblæsning og udsugning, samt varmegenvinding, der forvarmer indblæsningsluften.

Med de nye regler kan man altså fremover finde alternative løsninger til mekaniske ventilationsanlæg. Det er dog en forudsætning, at det alternativ man vælger, overholder bygningsreglementets bestemmelser, og at løsningen ikke medfører et højere energiforbrug end et mekanisk ventilationsanlæg ellers ville have gjort.

Det er Bolig- og Planstyrelsen (tidligere Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen), der har ansvaret for bygningsreglement 2018 (BR18). I løbet af det næste års tid vil styrelsen foretage en grundigere revision af ventilationskapitlet og den tilhørende vejledning.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den nye Planlov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Ungdomsboliger på et modent marked

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS