Gunstige indenlandske forhold med lav ledighed, reallønsfremgang, lave renter og betydelig konsolidering de seneste år betyder, at der er basis for boligprisfremgang frem til 2025,  vurderer vismændene fra Det Økonomiske Råd.

Omvendt ventes lidt svagere vækst de kommende år og en svag tendens til rentestigning trækker også i nedadgående retning på priserne.

Nedenstående er et uddrag af den nye rapport fra vismændene, som udkom den 8. oktober 2019:

Prognose 2021-2025

De reale boligpriser ligger aktuelt højere end den historiske trend. Frem mod 2025 ventes renterne at stige fra det nuværende historisk lave niveau. Det er med til at dæmpe boligprisstigningerne fremadrettet. I forhold til Dansk Økonomi, Forår 2019 er både væksten og inflationen nedjusteret frem mod 2025. Det trækker alt andet lige i retning af lavere boligprisfremgang end i forårets prognose. De reale boligpriser forudsættes at ramme trenden i 2025. Det indebærer, at boligpriserne (nominelt) ventes at vokse godt 1½ pct. i gennemsnit i årene 2021-25. 

Boliginvesteringskvoten er aktuelt en smule højere end den langsigtede trend, der omtrent svarer til et historisk gennemsnit. De kommende år ventes boliginvesteringer som andel af BNP at falde en smule, således de tilpasses den langsigtede trend på 4,5 pct. af BNP i 2025.

Prognosen på kort sigt

Flere indikatorer tyder på, at presset på boligmarkedet er aftaget en smule. Samlet ventes boligpriserne at stige ca. 2½ pct. i 2019 og ca. 2¼ pct. i 2020.

Det indenlandske opsving og rentefaldet har de seneste år givet anledning til betydelig boligprisfremgang. Gennem 2018 og 2019 er væksten imidlertid aftaget lidt. Dette gælder i særdeleshed ejerlejlighederne, hvor priserne var svagt faldende gennem 2018. I juni steg lejlighedspriserne dog markant. Det kan afspejle det betydelige rentefald gennem forår og sommer.

Boligpriserne ventes at stige mere moderat de kommende år med ca. 2½ pct. i 2019 og ca. 2¼ pct. i 2020, og boliginvesteringerne ventes at stige ca. 3 pct. i 2019 og ca. 2 pct. i 2020..

Boligprisfremgangen har været bredt funderet med stigninger i alle regioner. På det seneste er der imidlertid en tendens til, at huspriserne stiger mere afdæmpet i Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden, mens de stiger mere markant i Nord- og Midtjylland. Lejlighedspriserne er fortsat omtrent uændrede i Midtjylland og Hovedstaden, som udgør langt det største marked for ejerlejligheder, mens de viser fortsat tendens til stigning i Syddanmark.

I baggrundsnotatet til konjunkturvurderingen i Dansk Økonomi, Forår 2019 blev der ennemgået en række indikatorer, som talte for en opbremsning på især det københavnske boligmarked, hvor der tidligere har været frygt for en kommende overophedning. Prisudviklingen på ejerlejligheder for 2. kvartal 2019 i København ift. resten af Danmark giver ikke anledning til at tro, at presset skulle være steget i København. Den seneste stigning i ejerlejlighedspriserne på landsplan giver dermed ikke umiddelbart anledning til fornyet bekymring for uholdbare boligprisstigninger i København. 

Flere indikatorer peger i retning af et lavere pres på boligmarkedet. Salget af både enfamiliehuse og ejerlejligheder er stagneret, liggetiderne er omtrent uændrede med svag tendens til stigning, og udbuddet er svagt faldende.

Herudover gives der færre byggetilladelser, hvilket kan indikere mere afdæmpet boliginvesteringsfremgang de kommende år.

___

Rapporten kan findes på:

https://dors.dk/vismandsrapporter/dansk-oekonomi-efteraar-2019

 

 


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Aalborgs massive udviklingsprojekter