DTZ Egeskov & Lindquist forventer, at regeringens planlagte udflytning af offentlige arbejdspladser vil frigøre 80.000 kvm kontorlokaler. Tomgangen på kontorlokaler i København vil dog fortsætte sin stagnerende tendens, i takt med, at især jobvæksten skaber øget efterspørgsel, lyder vurderingen.

Regeringens planlagte udflytninger af 3.900 statslige arbejdspladser betyder, alt andet lige, at en række lejekontrakter vil blive opsagt i den kommende tid. Spørgsmålet er, hvordan dette forventeligt vil påvirke markedet for kontorejendomme i København.

Der er ifølge Oline.dk per 1. juli godt 5,8 millioner kvm kontor i København, hvoraf knap 440.000 kvm er ledige, hvilket giver en tomgang på 7,5 procent. Tomgangen på kontorer i København toppede den seneste 5-årige periode på 10,1 procent per 1. januar 2014 og er siden faldet forholdsvist støt og har de seneste 3 kvartaler udvist en stagnerende tendens.

NB! Kontormarkedets udvikling 2016-2025. Konferencen afholdes d. 9. december 2015.

- I runde tal betyder det, at der med udflytningen vil blive lediggjort cirka 80.000 kvm kontorlokaler over de næste cirka 15 måneder, hvis man regner med cirka 20 kvm per medarbejder, siger direktør og seniorpartner hos DTZ Egeskov & Lindquist, Henrik Lyngskjold.

- Alt andet lige ville dette betyde en stigning i tomgangen på knap 1,5 procentpoint, tilføjer han.

NB! Erhvervslejeloven - den nye udvikling. Seminaret afholdes d. 2. februar 2016.

Der er imidlertid en række faktorer, som ventes at trække tomgangen i den modsatte retning. Den faldende/stagnerende tomgang er resultatet af en stigende efterspørgsel på kontorer i København, som har udmøntet sig i flere udlejninger, et svagt stigende huslejeniveau, samt en tendens til konvertering af den ældre kontormasse til boliger.

Hos DTZ Egeskov & Lindquist oplever man fortsat stigende interesse i udbudte kontorlokaler og er ikke i tvivl om, at denne tendens vil fortsætte, ligesom det forventes, at flere kontorer af ældre dato vil konverteres til boliger, idet der fortsat er en fremtidig mangel på boliger i København i forhold til den forventede befolkningstilvækst.

NB! Kontorhotel - projekter og prognoser. Konferencen afholdes d. 3. november 2015.

De lokaler, som bliver lediggjort i forbindelsen med udflytningen af de statslige arbejdsplader, er overvejende af ældre dato og vil i forbindelse med en genudlejning skulle istandsættes væsentligt for kunne matche virksomhedslejernes efterspørgsel, som i stigende grad rette mod nye, effektive og energivenlige kontorer. Denne omkostning vil ikke umiddelbart kunne dækkes via huslejestigninger, idet der er færdiggjort og igangsat en række byggerier af nye kontorejendomme, i København over de seneste par år, som udlejes til en konkurrencedygtig husleje. Samtidig må det større udbud forventes  at kunne udsætte yderligere huslejestigninger og holde lejeniveauet stabilt – eventuelt med pres i nedadgående retning.

En anden mulighed for de lediggjorte statslige ejendomme vil være at konvertere disse til boliger, såfremt lokalplanforholdene giver mulighed til dette. Konvertering til boliger vil i en overgangsperiode føre til højere tomgang mens de konverteres, men bidrage til en lavere tomgang på kontorer på længere sigt.


Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Stormflodssikring af by- og landområder

Fremtidens betonbyggeri

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning