Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har lukket en sag om muligheden for at etablere en konkurrerende passagerterminal i Kastrup til Københavns Lufthavne. Det sker efter Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har besluttet ikke at ændre luftfartsreglerne.

Sagen om Terminal A begyndte i 2008, efter at Københavns Lufthavne nægtede at udleje et jordstykke i Københavns Lufthavn Kastrup til Airport Terminal A ApS (Terminal A). Terminal A klagede derefter til konkurrencemyndighederne over, at Københavns Lufthavne overtrådte konkurrencelovens forbud mod misbrug af dominerende stilling.

For at kunne afgøre, om konkurrenceloven var overtrådt, bad Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen den daværende Trafikstyrelse vurdere, om der var noget i luftfartslovgivningen, som kunne være til hinder for Terminal A. Trafikstyrelsen afgjorde herefter, at luftfartsreglerne var til hinder for en konkurrerende lufthavnsterminal i Københavns Lufthavne.

Dermed blev Konkurrencerådet afskåret fra at træffe afgørelse i sagen. Det skyldes, at anden lovgivning kan sætte konkurrenceloven til side, hvis den relevante myndighed vurderer at begrænsningen af konkurrencen er en direkte og nødvendig følge af anden lovgivning.

Konkurrencerådet opfordrede det daværende Transportministerium til at ændre luftfartsreglerne og gøre det muligt at konkurrere på området.

Siden har sagen afventet en aftalemodel mellem Terminal A og Københavns Lufthavne, en landsretsdom og siden højesteretsdom i en sag mellem Terminal A og Transportministeriet samt en ny luftfartspolitisk strategi.

Senest har Transport, Bygnings- og Boligministeriet afgjort, at en ændring af reguleringen ville kræve en omfattende analyse, og at tidspunktet for en sådan analyse ikke var det rette. På den baggrund lukkes sagen også i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Logistik og industri - fart på nye muligheder