Med et nyt lokalplantillæg får Carlsberg Byen mulighed for at bygge 350.000 ved at forstørre højhusene. Det huer ikke teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, som mener at Bohrs Tårn er "brun kæmpeklods", som ikke giver noget positivt til Københavns skyline.

Carlsberg Byen får blandt andet mulighed for at øge højden på bydelens højhuse med lokalplantillægget. Dermed mister kommunen ifølge teknik- og miljøborgmester Morten Kabell muligheden for at stille vigtige krav til byggeriet. Det kan let blive et dårligt udgangspunkt for København, mener teknik- og miljøborgmesteren.

- Det seneste tillæg giver ret til at bygge over 350.000 kvm, uden at vi ved ret meget om byggeriet. Bestemmelserne er simpelthen for løse, og det bliver særligt problematisk, når vi kigger på de 8 højhuse, som bliver synlige fra store dele byen. Med tillægget lader vi simpelthen Carlsberg bygge i blinde, og med kvaliteten af det første højhus in mente, som absolut ikke imponerer eller gør noget godt for byen, så virker det som en rigtig dårlig idé, siger Morten Kabell.

NB! Højhusbyggeri i København. Konferencen afholdes d. 23. februar 2017.

Administrerende direktør i udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S, Jens Nyhus, noterer sig, at Morten Kabell udtaler, at han ikke ved meget om byggeriet. Jens Nyhus er dog ikke enig i, at bestemmelserne i lokalplanen er for løse.

- Jeg kan ikke udtale mig om, hvor meget Morten Kabell rent faktisk har sat sig ind i den lokalplan, han kritiserer, men jeg kan garantere, at det er den mest detaljerede og grundigt gennemarbejdede lokalplan, jeg har set i min tid, og den efterlader Carlsberg Byen med et meget lille råderum. Vi har i samarbejde med Morten Kabells egen forvaltning fundet nogle rigtigt gode løsninger for Carlsberg Byens udvikling, og på den baggrund undrer kritikken mig, siger han.

Seneste tilføjelse, som et flertal besluttede mod borgmesterens og Enhedslistens ønske, giver nu Carlsberg Byens udviklere mulighed for at gøre flere af de store bygninger bredere end først planlagt, mens et af Carlsberg Byens højhuse kan forhøjes fra 50 til 80 meter.

- Højhusene er i forvejen ikke populære, og det voldsomt dominerende Bohrs Tårn har absolut ikke givet noget positivt til Københavns skyline, tværtimod. En brun kæmpeklods i Københavns bybillede. Æstetikken er ikke-eksisterende, og det er kort sagt dødssygt. Projektet understreger med al tydelighed, at vi har behov for en arkitekturpolitik i København, som sætter fokus på, hvad højhuse give byen, og hvordan de udtrykker sig i skylinen fremtiden, siger Morten Kabell.

En anden konsekvens af lokalplantillægget bliver, at stueetagen flere steder bliver til boliger i stedet for erhverv, og det er den forkerte vej at gå, mener Morten Kabell.

NB! Nordhavnen - de næste faser 2017-2030. Konferencen afholdes d. 24. marts 2017.

- Når vi lader boliger fortrænge erhverv, lægger vi samtidig op til at skabe en soveby, hvor livet forsvinder fra gaderne. Hvis Carlsberg havde haft mod og visioner, havde man insisteret på erhverv i stueetagerne. Så kunne man installere blomsterbutikker, gallerier og meget andet her, som kunne gøre bydelen interessant for både naboer og udefrakommende. I stedet dræber man bylivet fra start og fokuserer kun på penge, lyder det fra borgmesteren.

Jens Nyhus ønsker ikke at  indgå i en debat, der tager udgangspunkt i Morten Kabells subjektive vurdering af æstetikken af højhusene, men han slår fast, at der ikke er grund til at tro, at Carlsberg Byen vil udvikle sig til en soveby - tværtimod.

- Vi er naturligvis ikke enige i Morten Kabells kritik og deler ikke hans bekymring. Det er korrekt, at lokalplanen giver mulighed for at forhøje et af tårnhusene fra 50 til 80 meter, men det pågældende tårnhus er placeret, så forhøjelsen på inden måde kaster skygger på Carlsberg Byens naboer. Vi laver i alt 9 tårnhuse, hvoraf det højeste bliver 120 meter, og formålet er, at vi derved skaber plads til byliv og butikker på gadeplan, så vi får skabt et levende bykvarter. Der er ikke tale om at optimere antallet af boliger, som Kabell antyder, hvilket bevises ved, at vi rent faktisk bygger langt færre boliger, end rammelokalplanen tillader os, siger Jens Nyhus.


Relaterede konferencer

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Fremtidens betonbyggeri