Fra i dag den 11. december bliver der mulighed for at bygge på 111 arealer ved havne i hele landet, fordi strandbeskyttelsen bliver ophævet. Den har hidtil betydet, at arealerne som hovedregel ikke må bebygges inden for 300 meter fra stranden. 

De 111 arealer ligger i sammenhæng med bebyggelse og rummer ikke væsentlige naturværdier. Derfor ophæver miljøministeren strandbeskyttelsen helt 55 steder og delvist 56 steder.

I alt havde 47 kommuner søgt om ophævelse ved 166 lokaliteter.

- Vi skal værne om vores naturlige, åbne kyster, men nogle steder kan vi godt åbne op for mere lokal udvikling uden at gå på kompromis med det, siger miljøminister Lea Wermelin.

- Jeg ser ingen grund til at stå i vejen for udvikling på mindre arealer, som eksempelvis ligger indeklemt mellem en havn og en by, og hvor det ikke går ud over naturværdier. Nu kan kommunerne bedre skabe mere levende havnemiljøer med flere tilbud til turister og muligheder for erhvervslivet.

Listen over de 111 områder der nu kan bebygges findes her.

Fakta

- I juni 2016 indgik Socialdemokraterne, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti aftalen om ”Danmark i bedre balance – Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet.”.

Se aftalen.

- I juni 2017 blev naturbeskyttelsesloven ændret, hvilket gav miljøministeren mulighed for – én gang for alle - at ophæve strandbeskyttelsen på havne og på nærmere bestemte bynære arealer ved havne efter ansøgning fra kommunerne.

Læs mere om strandbeskyttelse.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS