I 2015 har Randers Kommune behandlet 1.500 byggesager. De mange sager giver travlhed hos de 7 sagsbehandlere og 2 administrative medarbejdere, som skal håndtere sagerne. Alligevel er tilfredsheden med deres arbejde stor.

Hver gang Randers Kommune træffer afgørelse i en byggesag bliver der sendt et spørgeskema retur sammen med afgørelsen. I spørgeskemaet kan borgeren eller virksomheden, som har søgt om byggetilladelse, give deres mening til kende om sagsbehandlingen, forløbet og sagsbehandlingstiden.

- Langt fra alle benytter denne mulighed, men blandt de 30, der har svaret siden sommerferien har de 29 været tilfredse eller meget tilfredse med forløbet, fortæller Søren Fonseca, der er leder af Byg i Randers Kommune.

NB! Jylland: Planloven - de nye regler og løsninger. Seminaret afholdes d. 27. januar 2016.

Ud af de 1.500 årlige sager kræver halvdelen en byggetilladelse. Resten er byggeanmeldelser, hvor kommunen blot skal reagere, hvis det anmeldte er i strid med reglerne. I 55 procent af sagerne, hvor der søges byggetilladelse, bliver tilladelsen givet inden for kommunens servicemål på 20 arbejdsdage.

- Hvis vi korrigerer for den tid, hvor vi som led i byggesagsbehandlingen afventer materiale eller svar fra en ansøger er det 80 procent af vores sager, som bliver behandlet inden for 20 dage. Det er vel at mærke 20 dage inklusiv søndage og helligdage, tilføjer Søren Fonseca.

I længerevarende sager gør det sig ofte gældende, at særlige tilladelser eller lovpligtige høring- og klagefrister kommer i spil. I tilfældet med høringer og klagefrister kan behandlingen trække ud med et par måneder. En yderligere årsag til, at nogle byggesager trækker ud skyldes, at Randers Kommune rigtig gerne vil medvirke til at ansøgernes byggeprojekter lykkes.

Tidligere kunne man indsende en byggeansøgning per brev eller email. I dag bruger Randers Kommune udelukkende det landsdækkende system ”Byg og Miljø”, som har digitaliseret byggesagsbehandlingen fuldstændigt. Systemet er fortsat nyt og derfor bruges der en del tid på at vejlede borgere og virksomheder i brugen af systemet. Målet er, at systemet skal medvirke til at sagerne i højere grad bliver fuldt oplyste fra start, hvormed byggesagsbehandlingen kan ske hurtigere. I dag mangler der materiale i 2 ud af 3 ansøgninger om byggetilladelse, hvilket er med til at forlænge behandlingen af sagen.

NB! Randers investerer 16 milliarder i byudvikling. Konference afholdes d. 26. januar 2016.

- Derfor er ansøgeren i høj grad også selv med til at påvirke den tid, der går med sagsbehandling og dermed prisen for byggetilladelsen, siger Søren Fonseca.

- Hvis ansøgningen er fyldestgørende fra starten, sparer vi tid på unødig korrespondance med ansøgeren, tilføjer han.

På webadressen www.weblager.dk kan enhver finde færdigbehandlede byggesager på ejendommme i de kommuner, der er tilmeldt registret. Det er Randers Kommune, og i øjeblikket mangler man kun at digitalisere gamle byggesager fra den tidligere Nørhald Kommune og fra Langå. Dette arbejde ventes at være færdigt inden for et års tid, vurderer Søren Fonseca. Alle nye sager bliver automatisk lagt på weblager.dk, når sagen afsluttes.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Fremtidens betonbyggeri