Med den nye planlov har landets kommuner nu fået mulighed for at ansøge staten om at ændre sommerhusområder til byzoner. I Skæring Strand har der i flere år været ønsker om, at området skal omdannes til by, så sommerhusejerne kan bo i deres huse hele året. Det ønske vil rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz, gerne imødekomme, hvis grundejerne i Skæring Strand kan blive enige om vilkårene. En overførsel kræver nemlig aktiv tilslutning fra 75 procent af grundejerne.

Beboerne i Skæring Strand skal selv være med til at skabe vilkårene for en ændring fra sommerhuse til helårsbeboelse. Det lader sig gøre med den ændringen af planloven, som trådte i kraft i går, den 15. juni 2017.

- Sommerhusområdet er efterhånden blevet en del af den omkringliggende by, så det vil være en naturlig udvikling, hvis Skæring Strand i fremtiden vil få status som byzone med dertil hørende ret til helårsbeboelse. Men jeg forstår også sagtens de grundejere, som er urolige for, hvad sådan en ændring vil føre med sig i kvarteret. Derfor er det helt afgørende for mig, at grundejerne skal være med til at bestemme vilkårene i den nye byzone, hvis den skal blive til noget, siger Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø.

Før en egentlig omlægning kan træde i kraft, skal der i følge den ændrede planlov opfyldes en række kriterier. Aarhus Kommune skal påvise, at der er et behov for arealer til byvækst, og beboerne i området skal orienteres om alle konsekvenser ved at omdanne sommerhusområdet til byzone. Endeligt skal 75 procent af de berørte grundejere skal stemme for en omdannelse.

- Jeg forestiller mig, at vi skal blive enige om en lokalplan, som fortæller, hvad man må og ikke må i fremtidens Skæring Strand, inden grundejerne stemmer. Hvis 3 ud af 4 grundejere skal stemme for ændringen, så kræver det, at alle er helt klar over, hvad de stemmer om, og hvilke konsekvenser det får, og den dialog vil jeg nu sætte gang i, siger Kristian Würtz.

Aarhus Kommune vil til efteråret 2017 holde et borgermøde i området. Borgermødet vil være indledningen til en proces, hvor grundejerne sammen med byrådet skal finde frem til, hvilke vilkår som skal gælde for Skæring Strand som byzone. Det kan være bestemmelser om omfanget af byggeri, som er tilladt, byggehøjder, krav til begrønning, hegn og lignende.

Skæring Strand blev etableret i 1930'erne. I de første mange år var området præget af sommerboliger, men har igennem de seneste 20 år ændret karakter, så mange husstande i dag har dispensation til helårsbeboelse. Området omfatter ifølge Aarhus Kommune i alt 1.034 parceller, hvoraf har 43 procent permanent helårs status.

Seneste registrering af ”livstids-dispensationer” er udført i 2009 og udgjorde 223 parceller. Det aktuelle antal af ”livstids-dispensationer” skønnes til 280 parceller. Antallet af parceller med sommerhus status udgør således 711 parceller.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030