Landsretten frifandt administrerende direktør Finn Strier Poulsen i den krakkede ejendomsbank Ebh Bank for de fleste punkter, men nu anker Finansiel Stabilitet sagen til højesteret med krav om 100 millioner kr.

Ebh Bank gik ned i 2008 da en række ejendomskrak skubbede banken ud over kanten. Banken var blandt andet medejer af Dansk Pantebrevsbørs, der havde Nykredit som hovedejer. Pantebrevsbørsen gik konkurs i 2009 på baggrund af store tab på ejendomspantebreve, der lå langt over skorstenen på menge ejendomme.

Finansiel Stabilitet skriver om sin fortsatte sag mod Strier Polulsen:

Den 31. januar 2020 afsagde Vestre Landsret dom i den sag, som Finansiel Stabilitet havde anlagt mod den tidligere direktion, bestyrelse og eksterne revision i Ebh Bank. Dommen indebar frifindelse af de sagsøgte for stort set alle forhold. Dog blev den tidligere administrerende direktør, Finn Strier Poulsen, dømt til at betale lidt over 2 mllioner kr. til Finansiel Stabilitet.

Bestyrelsen i Finansiel Stabilitet har efter samråd med sine eksterne advokater besluttet at anke dele af dommen over for den tidligere administrerende direktør, Finn Strier Poulsen.

Ankesagen vil omfatte 3 konkrete kreditengagementer, der angår:

1) et bevilget overtræk, der oprindeligt skulle anvendes til køb af Ebh bank-aktier, og som havde til formål at undgå bankens flagning af besiddelse af egne aktier på mere end 5 procent,

2) tilbagekøbsgaranti og bevilling af kreditter vedrørende 6 kunders køb af Ebh fondens aktier i et ejendomsselskab

3) bevilling af en kredit til en kundes køb af et selskab, hvor forudsætningen for bevillingen ikke blev overholdt i forbindelse med en genbevilling.

Derudover vil ankesagen angå et forhold, hvor Ebh Bank uden modydelse havde udstedt pantebrevsgarantier i forbindelse med salg af pantebreve foretaget af blandt andet et selskab 50 procent ejet af banken og ebh fonden, der ejede knapt 50 procent af banken. Landsretten har vedrørende dette forhold fastslået, at den tidligere direktør havde handlet ansvarspådragende ved i strid med sin bemyndigelse at have stillet de omhandlede pantebrevsgarantier. Direktøren blev frifundet, idet landsretten fandt, at banken ikke havde lidt et erstatningsberettiget tab.

Det er Finansiel Stabilitet og de eksterne advokaters vurdering, at det er overvejende sandsynligt, at Højesteret vil nå til et andet resultat end landsretten for så vidt angår disse 4 forhold.

Betalingspåstanden vil være på 100 millioner kr.

Ankesagen vil ikke omfatte den øvrige direktion, bestyrelsesmedlemmerne eller den eksterne revision.

Om Finansiel Stabilitet

Finansiel Stabilitet er i dag direkte ejet af staten som en offentlig virksomhed. Selskabet blev stiftet i oktober 2008 som led i en aftale (Bankpakke I) mellem den danske stat og pengeinstitutsektoren i Danmark om sikring af den finansielle stabilitet. Aftalen blev indgået som følge af den internationale krise og dens effekt på den finansielle sektor.

Finansiel Stabilitets formål var at sikre, at befolkningens indeståender og simple kreditorer i bankerne fik dækket deres krav. Finansiel Stabilitets opgave var at afvikle de overtagne aktiviteter fra nødlidende pengeinstitutter under Bankpakke I.

Finansiel Stabilitets formål blev i juni 2009 udvidet til også at omfatte afviklingen af aktiviteterne efter Roskilde Bank.

Finansiel Stabilitets formål blev efterfølgende udvidet til også at omfatte afvikling af overtagne aktiviteter i medfør af Exitpakken (Bankpakke III) i 2010, Konsolideringspakken (Bankpakke IV) i 2011 og Udviklingspakken (Bankpakke V) i 2012.

 


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Fremtidens betonbyggeri

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Ny udbudslov KURSUS