Teamet bag det strategiske partnerskab Trust oplevede under renoveringen af Holberg Skolen i København, hvordan en byggeproces uden afbrydelser og skift af aktører giver markant værdi for bygherre.

Da projektleder Søren Brinch Jensen og hans Trust-team skulle renovere Holberg Skolens klasseværelser, begyndte de med at lave en mock up ude på skolen – et færdigt renoveret lokale i 1:1. Mock up'en skulle sikre, at alle designløsningerne holdt.

- Det er ret almindelig praksis i byggebranchen at lave en mockup. Men det ualmindelige – og værdifulde - er, at vi som entreprenører får lov til både at udføre mock up og bygge klasseværelserne bagefter, forklarer Søren Brinch Jensen.

Søren Brinch Jensen er til daglig ansat af entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen, som står i spidsen for Trust-partnerskabet. Fra entreprenørsiden ser projektlederen en stor fordel ved partnerskabsformen.

- Normalt bygges en mock up i de indledende projektfaser og her får den udførende entreprenør en masse værdifulde erfaringer i forhold til den byggeproces, der ligger foran. Herefter skal projektet så normalt i udbud og overtages så af en anden entreprenør – og alle erfaringerne går tabt og entreprenøren kender ikke de risici, der er forbundet med opgaven, siger Søren Brinch Jensen.

Proces uden afbrydelser skaber optimale designløsninger
Med det strategiske partnerskab samlede Københavns Kommune en række skole- og daginstitutionsrenoveringer og -tilbygninger henover 4 år i ét udbud. Udbuddet blev vundet af Trust-holdet i 2016. Holdet har således kunne arbejde på renoveringen af Holberg Skolen fra den spæde designfase til udførelsen – uden afbrydelser.

NB! Skolebyggeri vokser markant og i nye former. Kurset afholdes d. 4. december 2018.

- Som udførende entreprenør sidder vi sammen med arkitekterne og ingeniører igennem hele processen og sammen projekterer vi, imens vi bygger. Det betyder, at vi kan gå ind og rette til undervejs, så tegningerne passer og dermed skabe helt optimale og bygbare designløsninger, fortæller Søren Brinch Jensen

Søren Brinch Jensen peger på endnu en stor fordel.

- Erfaringerne går ikke går tabt undervejs: tømrerne og byggelederne der har bygget mock up'en er også dem, der bygger klasseværelserne. De har afprøvet løsningerne på mock up'en og har kunnet arbejde for at eliminere de risici, de har opdaget undervejs. Vi oplevede også, at teamet fandt den mest produktive måde at gå til renoveringen af de følgende 23 klasseværelser, mens de udførte mock up'en og derefter gik det slag i slag med byggeprocessen. Så i sidste ende giver partnerskabet her både et mere risiko-frit, produktivt og bygbart projekt for bygherre, fortæller Søren Brinch Jensen, som bliver bakket op af projektleder Lisa Christiansen fra Byggeri København.

- Udførselstidsplanen på Holbergskolen er stram. Jeg oplever, at udførelsen kan lade sig gøre, fordi vi har en byggeproces, hvor de udførende er tættere på brugerne end normalt. Vi oplevede at renovering af klasserummene, som først var blevet afprøvet i mock-up’en, blev eksekveret hurtigt og i overensstemmelse med brugernes forventninger, siger Lisa Christiansen.

Københavns Kommune udpegede i november 2016 den strategiske partner, som udfører en række af kommunens institutions- og og skolebyggerier over 4 år. Den største af de udbudte rammeaftaler, som varetager børne- og ungeområdet, gik til Trust – en forretningsenhed skabt af Enemærke & Petersen med rådgiverne KANT arkitekter, Nøhr & Sigsgaard, Dominia, Norconsult og GHB Landskab.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS