Regeringen har afsat 750 millioner kr. fra 2016–2019 til fornyelse og vedligeholdelse på de danske universiteter. Et af de første projekter, er ombygningen og renoveringen af bygning 3 på Roskilde Universitet (RUC). Den 3. ældste bygning på RUC omdannes i løbet af 2018 til en moderne og funktionel universitetsbygning.

Bygning 3 på RUC skulle egentlig have været afhændet, men universitet og Bygningsstyrelsen besluttede i stedet at renovere og ombygge bygningen. De nye lokaler renoveres med stor respekt for den oprindelige arkitektur, og er klar til brug i starten af 2019. Totalentreprisen blev vundet af Hoffman i november 2017, mens Sweco er bygherrerådgiver for Bygningsstyrelsen og Vilhelm Lauritzen Arkitekter er arkitekter.

- Vi synes, der er store perspektiver i at tage en af vores oprindelige bygninger fra starten af 1970'erne og så modernisere den til vores tids standard, i stedet for at rive den ned og bygge nyt. Det giver rigtig god mening for os som et ressourcebevidst universitet. Men det ville ikke have kunnet lade sig gøre uden Bygningsstyrelsens store tilskud fra puljen til funktionel fornyelse, siger universitetsdirektør på RUC Peter Lauritzen.

Bygning 3 bliver åbnet meget op. Tidligere cellekontorer erstattes af storrumskontorer, hvor der er plads til flere arbejdspladser. I alt indrettes arbejdspladser til 300 medarbejdere i bygningens 6.000 kvm fordelt på 2 etager. I stueetagen får Institut for Mennesker og Teknologi 3 store undervisningslokaler, 3 klyngerum og flere rum til Ph.d.-studerende, samt åbne kontorlokaler til ledelsen og undervisere. På 1. sal får rektoratet, direktionen og administrationen glæde af nye kontorer og mødefaciliteter.

NB! Risikostyring og forsikring af byggeri. Kurset afholdes d. 25. april 2018.

Omdannelsen og fornyelsen af bygningen følges op af en omfattende teknisk opgradering. Der etableres ny ventilation, radiatorer, solafskærmning og køling. De tekniske anlæg styres automatisk via et nyt CTS-anlæg, og der etableres samtidig bevægelsesfølere på belysningen, så energiforbruget minimeres. Samlet lever bygningen i fremtiden op til Bygningsreglementets 2015-energikrav.

Budgettet er i alt 77 millioner kr., hvoraf 45 millioner kr. kommer fra puljen til funktionel fornyelse på universiteterne.

Udover puljen til funktionel fornyelse, har regeringen tilsvarende bevilget en central pulje til en ekstraordinær vedligeholdelse af bygninger på universiteterne. I alt er der afsat 750 millioner kr. ekstra fra 2016 – 2019 til fornyelse og vedligeholdelse af universitetsbygningerne. I de efterfølgende år afsættes hvert år yderligere 150 millioner kr. årligt til fornyelsen og vedligeholdelsen.

Bygningsstyrelsen administrerer puljerne i tæt dialog med universiteterne. I slutningen af marts 2018 forventer Bygningsstyrelsen at melde ud om, hvilke nye projekter på universiteterne, der får tilskud fra puljen til funktionel fornyelse i år.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND