Boligbyggeriet oplevede efter flere års vækst en markant nedgang i 2020. Efter 1. kvartal af 2021 ser nedgangen for boligbyggeriet dog ud til at være vendt.

Byggeriet er kommet godt fra land i årets første 3 måneder, viser Trends for byggebranchen Q1 2021 fra Byggefakta. Ifølge den nye prognose, forventes det, at der igangsættes bygge- og anlægsprojekter for 100,8 milliarder kr. i 2021 (fraregnet byggeriet af Femern-forbindelsen). Det svarer til en fremgang på 9 milliarder kr. i forhold til niveauet i 2020. Dermed forventes projektmarkedet i år at ramme samme niveau som i rekordåret 2019, hvor projektmarkedet også lige præcis rundede 100 milliarder kr.

- Det er opløftende at se, at byggebranchen klarede sig så godt igennem et 2020, der virkelig var præget af uregelmæssigheder. Endnu mere opløftende er det, at byggeriet i 2021 forventes at nå samme rekordniveau, som vi så tilbage i 2019. Når man ser på den positive udvikling, synes jeg, at det er værd at nævne boligbyggeriet. Det var et af de områder, der var særligt hårdt ramt sidste år, men som forventes at gøre comeback i 2021, fortæller administrerende direktør Thomas Bejer-Andersen, fra Byggefakta.

Boliger og boligudvikling mellem Hellerup og Helsingør. Konferencen afholde den 10. marts 2022.

Siden 2016 har boligbyggeriet været i vækst. Ved udgangen af 2019 var der en forventning om, at boligbyggeriet netop havde nået toppen. Derfor var en nedgang for hovedgruppen ikke overraskende i 2020. Den store overraskelse lå i, hvor markant nedgangen blev. Boligbyggeriet led en nedgang på næsten 8 milliarder kr. fra 2019 til 2020. Nu er udviklingen vendt. I de første måneder af 2021 kan vi se et skift i udviklingen og det forventes, at der igangsættes boligbyggerier for 43,3 milliarder kr. i år, hvilket er rekordhøjt.

- Den positive udvikling skyldes især, at boligbyggeriet i Region Hovedstaden, efter en stor tilbagegang sidste år, atter har fundet fodfæste. Ligeledes er der planlagt flere boligprojekter i både Region Sjælland og Midtjylland i 2021 end i tidligere år. Den positive udvikling skyldes blandt andet, at mange boligprojekter i regionerne er blevet udskudt fra 2020 til 2021. Det er oplagt at bruge pandemien som forklaring, men det er kun delvist rigtigt. COVID-19 gav et kortvarigt ophold og har forårsaget længere myndighedsbehandling. Men ser vi på de konkrete projekter, virker det også til at være et sammenfald af andre faktorer, siger Thomas Bejer-Andersen.

CITY og VESTERBRO i Københavns store projekter. Konferencen afholdes den 25. november 2021.

Det er især de almene boligselskaber, der har flere projekter i pipelinen. Ifølge prognosen forventes det, at der igangsættes almene boligprojekter for 12,7 milliarder kr. 2021, hvilket er en fremgang på 16 procent i forhold til 2020.

De almene boligselskaber har de seneste mange år ligget meget stabilt og set i det lys er fremgangen markant for bygherretypen. Derudover viser prognosen også en stor fremgang for projekter med private bygherrer, hvor især flere boligprojekter men også en mindre fremgang for erhvervsbyggeriet er med til at trække niveauet op.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS