Der kommer nu en lang række lettelser for både erhvervsbyggeri, rækkehuse, klyngehuse og renovering af ejendomme. Dele er trådt i kraft og fra 1. juli slipper en stor del af byggeriet for de certificerede statikere og brandrådgivere. Ligesom en del dokumentationsmateriale kan droppes.

Kravene om at der skal bruges certificerede brandrådgivere og statikere til de fleste byggerier blev indført med Bygningsreglement BR18, men det har for lavt eller mindre byggerier givet uforholdsmssigt meget bøvl og ekstra omkostninger. Nu lempes kravene for de fleste byggerier .

Her er en kort oversigt:

Justering af grænsen mellem brand- og konstruktionsklasse 1 og 2 fra 1. juli 2021
Justeringen sikrer, at endnu mere byggeri kan placeres i brand- og konstruktionsklasse 1 og dermed udføres uden brug af certificeret rådgiver. Det gælder f.eks. mindre kontorbygninger, shelters, grillhytter, carporte og garager i forbindelse med skoler, overdækninger ved terrasser, cykelparkering og ved etageboligbebyggelse.

Lempelse af krav til nogle ombygninger, så der ikke skal ansøges om byggetilladelse
Der skal ikke søges om byggetilladelse (og dermed ikke tilknyttes certificeret rådgiver), hvis ombygningen:
 ikke ændrer på, hvordan bygningen anvendes.
 ikke medfører en udvidelse af etagearealet.
 ikke ændrer konstruktionernes virkemåde.
 ikke ændrer forudsætningerne for de brandmæssige forhold.

Udvidelse af brandklasse 1, så mere byggeri er undtaget fra krav om certificeret brandrådgiver
Kravene lempes, så det samlede byggeri på grunden kan være større end 600 kvm og forblive i Brandklasse 1. Dette har især betydning for jordbrugserhvervets avls- og driftsbygninger samt rækkehuse og klyngehuse.

Ophævelse af krav om ibrugtagningstilladelse for enfamiliehuse, rækkehuse, dobbelthuse og sommerhuse
Lempelsen indebærer, at der ikke længere skal udstedes en ibrugtagningstilladelse, før byggeriet kan tages i brug. Det begrænser omfanget af dokumentation, der skal indsendes til og godkendes af kommunen.

Præcisering af, at der for helt simpelt byggeri ikke skal udarbejdes en erklæring fra en certificeret rådgiver om, at der ikke skal tilknyttes en certificeret rådgiver
Det har aldrig været hensigten, at bygherrer skal betale en certificeret rådgiver for at dokumentere, at byggeriet ikke skal have tilknyttet en certificeret rådgiver.

Lempelse af kravene til dokumentation ved ansøgning om byggetilladelse fra 1. juli 2021
Med BR18 skal kommunen kun vurdere, om indplaceringen i brand- og konstruktionsklasser er korrekt. Kommunen skal altså ikke vurdere, om byggeriet i øvrigt overholder bygningsreglementet, da det er den certificerede rådgivers ansvar. Fremover skal der kun skal fremsendes dokumentation for, hvordan byggeriet er indplaceret i klasserne.

Præcisering af, at der ikke er krav om, at hele bygningens sikkerhedsniveau skal dokumenteres på ny ved en ombygning
I de tilfælde, hvor en ombygning kræver en byggetilladelse, er det kun de forhold, der ændres, der skal opfylde kravene i BR18. Kravene til bl.a. konstruktioner og brandsikkerhed er de krav, der gjaldt på opførelsestidspunktet

Præ-accepterede løsninger for butikker, hoteller, avlsbygninger, lagerbygninger, salgsområder, træbyggeri, etageboligbyggeri, kontorbygninger og forsamlingslokaler.
Der er udarbejdet en lang række af præ-accepterede løsninger, der gør, at et byggeri kan indplaceres i brandklasse 1 og 2 i stedet for 3 og 4.

Statikere og brandrådgivere

Her i marts 2021 er der 243 certificerede brandrådgivere og 162 certificerede statikere i Danmark.

Der er behov for 250 certificerede brandrådgivere og 250 certificerede statikere, ifølge Boligministeriet.

Der er udgivet 3.000 siders vejledninger på brand- og konstruktionsområdet. Vejledningerne er primært af teknisk karakter og dermed først og fremmest målrettet rådgivere.

Se:

https://im.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2021/mar/lempelser-af-certificeringsordning-paa-vej


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligudvikling i København frem til 2030

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Servitutter og lokalplaner KURSUS