Ny lokalplan for 60.000 kvm stort areal, der skal bebygges med 170-210 boliger samt erhverv og detail i 2-8 etager midt i Næstved, er sendt i høring.

Byrådet i Næstved besluttede den 17. september 2019 at sende et lokalplanforslag for et 60.000 kvm stort areal ved Rådmandshaven offentlig høring i 8 uger fra den 23. september 2019 til 17. november 2019.

- Jeg er ikke i tvivl om, at dette vil være et område, hvor der vil komme private investorer. Det kan være pensionskasser, og det kan være udviklingsselskaber, sagde formand for Plan- og Erhvervsudvalget, Daniel Lillerøi (A), da byådet besluttede at sende lokalplanforslaget i høring.

Området, der strækker sig fra Kindhestegade til og med Næstved Kommunes administrationsbygning, opdeles i lokalplanforslaget i 2 delområder der gennemskæres af vejen Rådmandshaven.

Lokalplanen fastlægger et delområde vest for Rådmandshaven til en blanding af erhverv, detailhandel og boligområde. I nord omkring Dania vil det primært bestå af muligheden for at etablere større boksbutikker samt serviceerhverv, mens der i syd primært vil være boliger. I alt kan der vest for Rådmandshaven etableres 40-60 boliger fordelt på 5.000 kvm samt 4.100 kvm erhverv.

NB! Planloven med fokus på lokalplaner og nyeste ændringer. Kurset afholdes d. 26. november 2019.

Ved Dania udpeges en del af områdets stueetager som handelsgade, så der kun kan placeres butikker, restauration og kulturtilbud her. Der placeres desuden et parkeringshus nordligst i området for at dække parkeringsbehovet. Det fremgår, at dette område skal udvikles først.

Området øst for Rådmandshaven udlægges til boligområde med mindre grad af serviceerhverv, herunder liberale erhverv, administration og mindre butikker. Her kan der bygges 130-150 boliger fordelt på 13.000 kvm samt 400 kvm erhverv.

På det sydlige punkt er der desuden en udvidelsesmulighed til Næstved Kommunes administrationsbygning. Der placeres også et parkeringshus midt i området for at dække parkeringsbehovet.

Næstveds middelalderbys struktur skal danne afsæt for bebyggelsesstrukturen langs Rådmandshaven. Der stilles krav til at bebyggelsen holdes i 2-4 etager, med enkelte hjørner i 5 etager, hvormed den tilpasses bymidtens skala og tæthed. På et enkelt hjørne ved indgangen til Dania, er der skabt mulighed for at bygge i 4-8 etager. 

Lokalplanforslaget er blevet til med afsæt i en oplæg til omdannelse af området (PDF), der er udarbejdet af Tegnestuen Vandkunsten og Cowi i samarbejde med Næstved kommune.

Næstved Kommune vokser med godt 300 indbyggere årligt, baseret på tal fra Danmarks Statistik for de seneste 5 år. Næstved Kommune har 83.000 indbyggere, men dets der bor 43.450 indbyggere i Næstved By.


Relaterede konferencer

Ungdomsboliger på et modent marked

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Køge: det store byggeboom frem til 2032