En leverandør overfakturerede 1 million på vedligeholdelse på en række kystredningsstationer. Forsvarsministeren har givet Folketingets partier status på Rejseholdets foreløbige arbejde ved Ejendomsstyrelsen.

Rejseholdets undersøgelser i forbindelse med svindel i Ejendomsstyrelsen blev sat i værk i december af forsvarsminister Trine Bramsen efter Rigsrevisionens ”Beretning om Indkøb hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.”

Arbejdet med at få belyst alle aspekter af forholdene fortsætter, men foreløbig viser undersøgelsen blandt andet, at:

* Der er fundet dokumentation, som giver indikation om svig og bedrag på enkelte områder inden for bygningsvedligeholdelse i 2018. Sagerne er overgivet til politiet.

* Der inden for bygningsvedligeholdelse i 2018 til en vis grad var mangler i funktionsadskillelsen (de 4-øjnes-princip). I knap 95 pct. af indkøbene var der funktionsadskillelse.

* Der på de væsentligste og mest risikobetonede områder inden for bygningsvedligeholdelse i 2018 generelt var mangelfulde procedurer, dokumentation og kontroller. Enkelte områder er blevet forvaltet tilfredsstillende.

Rejseholdet vurderer, at der i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er stort fokus på at få ryddet op og få løst de problemer, der måtte være.

- Sagerne med svindel i Forsvaret er både alvorlige og aldeles uacceptable. Derfor skal der strammes markant op på kontrollerne og enhver mistanke skal undersøges. Rejseholdet har arbejdet målrettet og seriøst med sagen i FES – et arbejde, der ikke slutter her. Jeg kommer til at følge op på det videre arbejde og inddrage Folketinget i dette. Vi har alle en stor interesse i, at der er tillid til Forsvaret og at pengene bruges med respekt for skatteyderne og vores udførende soldater, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Rejseholdets videre arbejde

Rejseholdet fortsætter arbejdet med at afdække potentiel svig og bedrag i Ejendomsstyrelsen.

Rejseholdet ledes fremadrettet af chefen for Forsvarsministeriets Interne Revision (FIR).

Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse fortsætter rådgivning af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse om det fremadrettede kontrolmiljø. Regnskabsstyrelsen indgår ikke længere i rejseholdet.

Forsvarsministerns øvrige initiativer

Forsvarsminister Trine Bramsen har foruden rejseholdet allerede iværksat en lang række tiltag:

* Udsendt ministerinstruks om styrelsesdirektørernes ansvar i forhold til indkøb og kontrolmiljø
* Iværksat advokatundersøgelse mhp. at vurdere grundlag for at placere et ansvar i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og Forsvarsministeriets departement.
* Bestilt revionsionsundersøgelse af Ejendomsstyrelsens eksisterende kontrolmiljø på indkøbsområdet
* Iværksat indhentning af revionsionsbistand til at rådgive Forsvarsministeriets mhp. på at styrke indkøbsprocesser og kontrolmiljø generelt.
* Iværksat en række midlertidige kontroller og procedurer i FES for at sikre nødvendig dokumentation og mindske risikoen for potentiel svindel.
* Styrket Forsvarsministeriets Interne Revision med flere medarbejdere.
* Styrket Forsvarsministeriets whistleblowerordning.


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Boligudvikling i Jylland

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse