Lige knap hver 3. virksomhed overvejer at finde nye lokaler, enten i 2016 eller inden for de næste par år. Det viser en stor måling, foretaget af mæglervirksomheden EDC Erhverv Poul Erik Bech, blandt 830 investorer og virksomheder, hvoraf 431 er brugere, enten med egne eller lejede lokaler.

Hjulene er begyndt at snurre så hurtigt hos virksomhederne, at over 30 procent kigger efter nye og større virksomhedslokaler – som gerne må være dyrere.

- Der er kommet gang i hjulene mange steder: Hovedårsagen til de mange flytteovervejelser er, at virksomhedernes pladsbehov ændres, så fokus er flyttet væk fra besparelser, som var årsagen til mange flytninger under finanskrisen, siger senior client director Helle Nielsen Ziersen.

NB! København City investerer 8 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 31. marts 2016.

Ud over at få bedre plads er det vigtigt for mange virksomheder at finde lokaler, der matcher deres profil. Det kan handle om åbne, lyse lokaler, om særlige ejendomme, for eksempel historiske bygninger, eller om lokaler og områder, der passer godt til bestemte brancher. Faktisk vil 21,7 procent af virksomhederne bruge flere penge på lokaler i 2016.

- Det overrasker os positivt, at efterspørgslen efter nye virksomhedslokaler er så stor. Vi har allerede kunnet se, at kontormarkedet igen er kommet i bevægelse i København, Aarhus og Trekantsområdet. Vi forventer, at priserne og lejen vil stige, og vi har derfor netop i vores Market Update-udgivelse nedjusteret vores afkastkrav til kontorejendomme i København, siger Helle Nielsen Ziersen.

NB! Rødovre investerer 11 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 13. april 2015.
 
EDC Erhverv Poul Erik Bech hæver sine skøn for årslejen for de bedste og næstbedste kontorer i hovedstaden med 100 kr. per kvm, og dermed kommer lejeniveauet for de mest velbeliggende lokaler op på gennemsnitligt 1.900 kr. per kvm om året inklusive driftsomkostninger. Samtidig sænker EDC Erhverv Poul Erik Bech estimatet på afkastkravene med 0,25 – 0,5 procentpoint, hvilket skyldes faldende risikopræmier som følge af forbedrede markedsforhold.
 
Ved indgangen til 2016 stod lige knap 9 procent af kontorerne tomme på landsplan ifølge den såkaldte Oline-database over erhvervslokaler – omtrent det laveste niveau i 4 år.
 
Læs hele Market Update inklusive markedsundersøgelsen her.


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Ungdomsboliger på et modent marked

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Stormflodssikring af by- og landområder