Nu ændres BR18 så der ikke skal søges om byggetilladelse til ombygninger - det gælder også byggesager der er under behandling i kommunen. Lige nu hober byggesagerne sig op, fordi der med virkning fra 2020 skal bruges certificerede statikere og brandrådgivere - og dem er der alt for få af. Det skal de nye regler afhjælpe omgående.

Fremover skal der ikke søges om byggetilladelse ved ombygninger:

* Der ikke ændrer konstruktionernes virkemåde.

* Der ikke ændrer forudsætningerne for de brandmæssige forhold.

Det er en forudsætning, at ombygningen ikke indebærer en anvendelsesændring eller en udvidelse af etagearealet.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen ønsker at bekendtgørelsen træder i kraft den 10. marts 2020, og at den også skal bruges på byggearbejder, der er under behandling ved bekendtgørelsens ikrafttræden.

Det betyder, at sager, der er søgt om tilladelse til før den 10. marts 2020, men som fortsat er under behandling i kommunen, omfattes af de nye regler. 

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skriver:

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18)

§ 1
I bekendtgørelse nr. 1399 af 12. december 2019 om bygningsreglement 2018 (BR18) foretages følgende ændringer:
§ 5, stk. 1, nr. 4, affattes således:
»4) Ombygninger og andre forandringer i eksisterende byggeri, som ikke er omfattet af nr. 2 og 3, og som ikke ændrer de bærende konstruktioners virkemåde eller forudsætningerne for de brandmæssige forhold.
Ombygningen eller forandringen må ikke medføre en væsentlig anvendelsesændring eller en udvidelse af etagearealet.«

§ 10 affattes således:
En ansøgning om byggetilladelse skal indeholde:
1) Oplysninger til identifikation af ejendommen, bygningen eller enheden, herunder eksempelvis matrikelbetegnelse, adgangsadresse, ejendomsnummer og etageangivelse.
2) Oplysninger til identifikation af det arbejde, der udføres, herunder eksempelvis tegningsmateriale, hvoraf bygningens dimensioner og placering fremgår.
3) Oplysning om den planlagte benyttelse af bebyggelsen. Ved ombygning og ændret benyttelse af bebyggelsen skal den ligeledes indeholde oplysninger om den hidtidige benyttelse.
4) Oplysninger til registrering af sagen i Bygnings- og Boligregistret (BBR).
5) Erklæring om, hvilke tekniske forhold i bygningsreglementet som er relevant for byggearbejdet.
Stk. 2. En ansøgning om byggetilladelse skal, hvis det er relevant for byggearbejdet, indeholde:
1) Oplysning om forhold vedrørende kapitel 8 og kapitel 20.
2) Oplysning om og dokumentation for, hvilken konstruktionsklasse byggeriet kan henføres til, jf. kapitel 26 om konstruktionsklasser og kapitel 28 om dokumentation af bærende konstruktioner.
3) For ombygninger og forandringer af eksisterende byggeri, hvor de bærende konstruktioners virkemåde ændres, skal der indsendes oplysning om og dokumentation for, hvilken konstruktionsklasse det berørte konstruktionsafsnit kan henføres til, jf. kapitel 26 om konstruktionsklasser og kapitel 28 om dokumentation af bærende konstruktioner.
4) Oplysning om og dokumentation for, hvilken brandklasse byggeriet kan henføres til, jf. kapitel 27 om brandklasser og kapitel 29 om dokumentation af brandforhold.
5) For ombygninger og forandringer af eksisterende byggeri, hvor forudsætningerne for de brandmæssige forhold ændres, skal der indsendes oplysning om og dokumentation for, hvilken brandklasse det
pågældende bygningsafsnit kan henføres til, jf. kapitel 27 om brandklasser og kapitel 29 om dokumentation af brandforhold. Det skal tages højde for, om ændringen påvirker andre dele af bygningens brandforhold.
6) Oplysninger om og dokumentation for, hvorledes byggeriet opfylder §§ 126-133 vedrørende
redningsberedskabets indsatsforhold, herunder hvorvidt byggeriet er indsatstaktisk traditionelt, jf. § 510.
Stk. 3. Hvis det skønnes nødvendigt, kan kommunalbestyrelsen forlange supplerende dokumentation til belysning af byggearbejdets karakter og omfang, jf. stk. 1 og 2. 
Stk. 4. For et byggearbejde i konstruktionsklasse 2-4 skal der indsendes supplerende oplysninger ogdokumentation, jf. §§ 16, 18 og 19.
Stk. 5. For et byggearbejde i brandklasse 2-4 skal der indsendes supplerende oplysninger ogdokumentation, jf. § 22 og 23.
Stk. 6. For byggearbejder, der henføres til konstruktionsklasse 1, jf. stk. 2, nr. 2 og 3, er der ikke krav om, at dokumentationen udfærdiges af en certificeret statiker.
Stk. 7. For byggearbejder, der henføres til brandklasse 1, jf. stk. 2, nr. 4 og 5, er der ikke krav om, at dokumentationen udfærdiges af en certificeret brandrådgiver.
Stk. 8. Hvis det skønnes nødvendigt i det enkelte tilfælde, kan kommunalbestyrelsen forlange attestering af en landinspektør af oplysninger om grundens størrelse eller afsætningen af byggeriet.«

§ 2
Stk. 1. Bekendtgørelsen træder i kraft den 10. marts 2020.
Stk. 2. Bekendtgørelsen finder anvendelse på ansøgninger om byggetilladelse, hvor behandlingen afsluttes  efter bekendtgørelsens ikrafttræden.
Stk. 3. For byggearbejder, der ikke kræver tilladelse, finder bekendtgørelsen anvendelse, nårbyggearbejdet påbegyndes efter bekendtgørelsens ikrafttræden.

Forslaget er sendt i høring i dag den 19. februar.
 


Relaterede konferencer

Stormflodssikring af by- og landområder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Ungdomsboliger på et modent marked

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS