Københavns Kommune vil fremme mulighederne for at etablere altaner og tagterrasser i eksisterende bygninger og tilstræber, at der etableres altaner til alle nye boliger. Der er derfor reviderede retningslinjer på vej, som dog har skabt bekymring.

Københavns Kommune er på vej med nye retningslinjer for altaner og tagterrasser. Retningslinjerne er vejledende og danner grundlag for Københavns Kommunes behandling af ansøgninger om nye altaner og tagterrasser på eksisterende bygninger, samt bestemmelser vedrørende altaner og tagterrasser i nye lokalplaner.

I flere høringssvar fra arkitektfaglige organisationer bemærkes det som positivt, at der i retningslinjerne lægges vægt på hensynet til lysforhold, men direktør i Akademisk Arkitektforening, Jesper Pagh, stiller i et høringssvar spørgsmålstegn ved formålet med overhovedet at have retningslinjerne.

NB! Investeringer i boliger i København for 60 milliarder. Konferencen afholdes d. 24. november 2015.

- Først og fremmest er vi kritiske over for selve idéen om denne form for retningslinjer til brug for forvaltningens sagsbehandling. Som formidlingsredskab over for ejere (hvad enten det er boligselskaber, andels- eller ejerforeninger eller andre), der ønsker at  etablere altan eller tagterrasse kan de være endog ganske udmærket. Hvor grundig de end udarbejdes, kan retningslinjer som disse imidlertid på ingen måde erstatte den individuelle, arkitektfaglige sagsbehandling, som bør finde sted i hver enkelt tilfælde, lyder det fra Jesper Pagh.

Andre hæfter sig ved
, at et krav om at bruge vejledningen til bygningsreglementets minimumsgrænse på 2 procent dagslysfaktor til vurdering af dagslysforhold i forbindelse med etableringen af altaner på eksisterende bygninger, vil betyde en væsentligt mere restriktiv praksis end den nuværende, og dermed langt færre nye altaner i eksisterende by. Der udtrykkes bekymring for, at dokumentation af dagslys og sollys typisk vil skulle udføres af professionelle rådgivningsfirmaer, hvilket medfører en økonomisk byrde.

Senior projektchef hos ATP Ejendomme, Thomas Anfinn Joensen, påpeger, at han svarer som privatperson snarere end på vegne af ATP Ejendomme, men slår i samme åndedrag fast, at hans svar vil have relevans, hvis ATP skal investere i boligejendomsmarkedet.

NB! Tagboliger i eksisterende ejendomme - planlægning og løsninger. Seminaret afholdes d. 12. november 2015.

- Beboerne tillægger det (at have en altan, red.) stor betydning uanset regler og lys og energi og alt muligt andet. Man kan nogle gange undre sig over øst- og nordvendte altaner næsten i bunden af en gård eller højt oppe på en stormomsust boligblok, men jo der er dage, hvor de også er dejlige. De solvendte er nogle gange ubrugelige på grund af varme og skarp sol, så der etableres parasoller og markiser, og helt sikkert tørres tøj kulørt og folkeligt. Her er det ofte dejligt med den overliggende altans skyggevirkning, lyder det fra
Thomas Anfinn Joensen.

Direktør i Lejernes LO Hovedstaden, Claus Højte, mener til gengæld, at altaner i nogle tilfælde snarere er et ønske fra udlejer end fra lejer. Han opfordrer derfor Københavns Kommune til at være opmærksom på, at der jævnligt opsættes altaner, som ikke er ønsket af beboerne i de pågældende private udlejningsboliger.

NB! Nyt Bygningsreglement fra 1. august - ændringer og løsninger. Seminaret afholdes d. 27. oktober 2015.

- Baggrunden for dette er, at udlejer kan få et afkast på cirka 8 procent af en sådan investering, idet domspraksis siger, at en opsætning af altan i fuldt omfang medfører en brugsværdiforøgelse og dermed en lejeforhøjelse på cirka 8 procent af den investerede kapital. Et imponerende tal med det nuværende renteniveau. I visse tilfælde betyder stigningen, at lejere må fraflytte deres boliger, lyder det fra
Claus Højte.

-
I det omfang det er muligt i forhold til gældende lovgivning vil vi derfor opfordre Københavns Kommune til at lægge vægt på, om altanerne rent faktisk er ønsket af beboerne, før der gives tilladelse, slutter han.

NB! Planloven - de nye regler og løsninger . Seminaret afholdes d. 3. december 2015.

Chef for Planlægning og Arkitektur hos By & Havn, Rita Justensen, angiver omvendt, at både udviklere og slutbrugere typisk fremlægger ønske om en altan med en dybde på mindst 1,6 meter og helst 1,8 meter, så der er plads til et bord med 4 stole. I øvrigt er hun mere positiv over for kravet om
at bruge vejledningen til bygningsreglementets minimumsgrænse på 2 procent dagslysfaktor til vurdering af dagslysforholdene.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til de nye retningslinjer på et udvalgsmøde den 24. august 2015. Forvaltningen anbefaler på baggrund af høringssvarene en række ændringer. Blandt andet vurderer forvaltningen, at
et krav om en minimums daglysfaktor på 2 procent i praksis vil betyde, at mange ejendomme i eksisterende by ikke vil kunne få altaner. Derfor anbefaler forvaltningen, at det kan være hensigtsmæssigt at give mulighed for at anvende en alternativ metode ved vurdering af lysforhold.

De nye retningslinjer kan læses her.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Ny udbudslov KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Aalborgs massive udviklingsprojekter