En ny lokalplan skal give mulighed for at omdanne sygehus til over 500 boliger eller 430 boliger og hotel foruden de næsten 90 rækkehuse, der allerede er lokalplanlagt for.

I oktober 2017 vedtog byrådet i Helsingør en lokalplan for den vestlige del af den gamle hospitalsgrund på Esrumvej, hvor der kan opføres 86 rækkehuse samt en dagligvarebutik. Nu er en lokalplan for resten af området på vej. Den blev godkendt af By-, Plan- og Miljøudvalget den 11. november 2019 og mangler dermed blot byrådets endelige vedtagelse.

Den tidligere patientbygning og behandlerbygning bevares med henblik på ombygning og delvis nedrivning i den nye lokalplan, hvor grunden opdeles i delområderne A, B, C, D og E.

I Delområde A og B ud mod Esrumvej kan der opføres op til 110 boliger i 3–5 etager med en gennemsnitstørrelse på 90 kvm.

I delområde C omdannes den tidligere patientbygning til en "Landsby på højkant", så der indrettes boliger for alle generationer og rammer for fællesaktiviteter samt mulighed for servicefunktioner og erhverv. Der kan indrettes 177 boliger i form af plejeboliger, familieboliger, bofællesskaber, ungdomsboliger og almindelige lejligheder.

Herudover kan der indpasses offentlige formål som plejehjem og daginstitutioner, liberalt erhverv samt offentligt og privat service som restaurant og eventuelt en kiosk eller lignende og andre service- eller fællesfunktioner som fitness, festlokaler, sportsbar og gæsteværelser samt kontorfællesskab. Stueetagen og kælder kan anvendes til liberalt erhverv 2.500 kvm.

Delområde D, den tidligere behandlerbygning, omdannes så der bliver mulighed for forskellige boligtyper, kombineret med mindre servicefunktioner samt offentlige formål som plejehjem og daginstitution.
Der kan indpasses liberalt erhverv som kontorer samt privat og offentlig service som hotel, klinikker, fitness, restaurant/cafe/bar, kulturelle formål og detailhandel. Erhvervsfunktioner, der ikke er målrettet bygningens beboere, må maksimalt udgøre 4.000 kvm.

Den omdannede bebyggelse vil fremtræde i 4 etager plus en penthouseetage. Der kan i den eksisterende bygning indrettes op til 165 nye boliger. Der kan alternativt indrettes delvist hotel og kontorer. I så fald vil der blot være mulighed for 85 boliger.

I Delområde E kan der opføres en ny 3 etager høj bebyggelse på 5.000 kvm målrettet seniorer med i alt 55 boliger og en gæstebolig og med adgang til en stor overdækket, central vinterhave. Lejlighederne har en gennemsnitsstørrelse på 85 kvm.

Hospitalsgrunden strækker sig ifølge Freja Ejendomme over 119.400 kvm og omfatter 25.100 kvm bebyggelse samt 6.500 kvm med delvis fritlagte kældre, der har været anvendt til parkering og interne hospitalsrelaterede funktioner.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ungdomsboliger på et modent marked

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Den nye Planlov KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligudvikling i København frem til 2030