Udbuddet af ledige kontorlokaler i de nordsjællandske kommuner har ikke været lavere i næsten 15 år, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. De lokale virksomheder har stor fremgang, indbyggertallet stiger, og så er der bygget alt for lidt, lyder forklaringerne fra 2 lokale ejendomsmæglere.

Kontorlejemål i Nordsjælland bliver nærmest revet ned fra hylderne hos ejendomsmæglere og udlejere, og det er blevet sværere at finde ledige kvm for lokale virksomheder i vækst – og for iværksættere og firmaer, som gerne vil etablere sig nord for København. Alene det seneste år er udbuddet af kontor-kvm faldet med næsten 1/3 ifølge nye data fra Ejendomstorvet.dk.

- For 1 år siden var der udbudt lige knap 76.000 kvm kontorer i Nordsjælland – siden er udbuddet faldet kraftigt og har de 2 seneste kvartaler ligget omkring 53.000 kvm. Vi skal helt tilbage til årsskiftet 2007/08, lige før finanskrisen satte ind, for at finde et lavere udbud. Udbuddet svarer til 4 procent af det samlede kontorareal i Nordsjælland – et godt stykke under landsgennemsnittet på 5,4 procent, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på over 8.100 lejemål og ejendomme på landsplan, heraf næsten 3.000 kontorlokaler. Af dem ligger 184 i Nordsjælland, flest – 45 – er udbudt i Rudersdal Kommune med eksempelvis Birkerød, Holte og Vedbæk. Derefter følger Hørsholm med 29, Furesø med 23, Allerød og Helsingør begge med 21 kontorer og Hillerød med 20. I hver af de øvrige 5 kommuner er der færre end 10 kontorlokaler at vælge imellem.

Milliardbyggeri i Helsingør, Nivå og Whiskybæltet. Konferencen afholdes den 10. november 2022.

- Generelt er der stor efterspørgsel på arbejdskraft og dermed også på lokaler, og det lokale aktivitetsniveau er forbavsende højt efter coronaforløbet. En af grundene er den enorme byggeaktivitet – for eksempel supersygehuset, de store udvidelser hos Novo Nordisk og Fuji i Hillerød samt det omfattende boligbyggeri, ikke mindst Frederiksbro i Hillerød. De store virksomheder og byggeaktiviteten trækker mindre firmaer til, og med de mange nye boliger stiger indbyggertallet, hvilket bidrager til den lokale beskæftigelse og dermed behovet for plads, siger Johnny Hallas fra Danbolig Erhverv Johnny Hallas i Hillerød.

Han peger desuden på, at de kommende motorvejsudbygninger til Hillerød og Frederikssund vil gøre det mere attraktivt at etablere arbejdspladser i Nordsjælland. Og set fra hans skrivebord er den store efterspørgsel bredt funderet – både på brancher og geografisk.

En anden lokal mægler peger på, at det er svært at finde tidssvarende kontorlokaler i Nordsjælland.

- En stor del af efterspørgslen kommer fra store vidensvirksomheder, som gerne vil skabe attraktive rammer for deres medarbejdere – der er jo kamp om arbejdskraften. Men for eksempel i Hillerød er der stort set ikke blevet bygget noget nyt de seneste 15 år. Nu kommer der lidt erhvervslokaler i Frederiksbro, men det måtte gerne have været mere. I øjeblikket ser vi også, at den internationale uro om forsyningslinjer får flere virksomheder til at trække aktivitet hjem til Danmark, og det øger behovet for både kontorer og lagerplads, siger Kim Kyhl Andersen, administrerende partner i Andersen Erhverv i Holte.

De 11 nordsjællandske kommuner har tilsammen lidt over 1,3 millioner kvm kontorer – svarende til 5,1 procent af landets totale kontorarealer.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Fremtidens betonbyggeri

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS