Til september flytter Nationalbankens 470 medarbejdere til Langelinie, hvor de skal bo frem til januar 2025, mens hovedkvarteret i det centrale København renoveres.

Nationalbankens 48.000 kvm bygning i Havnegade i København skal gennemgå en større og nødvendig renovering. Dissing+Weitling er arkitektrådgivere vedrørende værdisætning, udskiftning af glasfacader samt kortlægning af tilgængelighed, herunder flugtveje og brandforhold.

Da bygningen blev opført i 60erne-70erne var kvadratmeterprisen 6.500 kr og byggeriet kostede 370 millioner danske kroner.

Renoveringen er kostbar ikke mindst fordi bygningen er fredet. Projektet indeholder bl.a. udskiftning af glas- og marmorfacaden, nyt indeklimadesign, PCB-sanering, opdriftssikring, it, ny-indretning, sikring og flere drifts- og vedligeholdelsesprojekter.

Byens Ejendom vurderer at renoveringen løber op i 2 milliarder kr. 

Til at styre projektet oprettes en bygherreorganisation med 8 medarbejdere med kompetencer inden for projekt- og procesledelse, entreprisejura, arbejdsmiljø, risikostyring og IKT.

Midlertidigt domicil

Nationalbanken har indgået aftale med ATP Ejendomme om leje af domicilbygningen Pier 47, der ligger på Langelinie Allé 47, 2100 København Ø. 

Den 20.000 kvm bygning er tegnet af arkitekt Lene Tranberg.

Nationalbankens medarbejdere flytter til denne adresse i september 2020, og det vil dermed være Nationalbankens domicil i en årrække, mens renoveringen af hovedsædet i Havnegade står på.

Bygningen

Nationalbankens bygninger blev opført i 3 etaper:

1. etape 1965-1971 omfattede den nordlige del af den høje blok og første del af kontorfløjen, seddeltrykkeriet, maskinhal samt kantinelokaler. Materialevalget blev foretaget i første byggeafsnit, der blev færdigt lige inden arkitekten Arne Jacobsens pludselige død i 1971.

2. etape 1972-1976 omfattede den sydlige del af den høje blok og en mindre del af den lave fløj mod Holmens Kirke. Denne etape indeholder alle bankfaciliteter, resten af kontorfløjen, repræsentative rum, banksalen, forhallen og hovedindgangen. Tegnestuen DISSING+WEITLING videreførte projektet fra denne fase.

3. etape 1976-1978 omfattede den resterende del af den lave fløj, der bl.a. indeholder bankens servicefunktioner og parkeringskælder.

FREDNINGEN

Kulturarvsstyrelsen besluttede i 2009 at frede Nationalbankens bygning efter indstilling fra Det Særlige Bygningssyn. Danmarks Nationalbank var på fredningstidspunktet den yngste fredede bygning i Danmark.

Bygningens arkitektoniske og kulturhistoriske værdier ligger til grund for fredningen, blandt andet bygningens arkitektoniske fremtoning i bybilledet, dens planløsning og materialer, haveanlæg og de meget gennemarbejdede og gennemførte detaljer.

Fredningen betyder, at Nationalbanken skal søge Slots- og Kulturstyrelsen (det tidligere Kulturarvsstyrelsen) om tilladelse til bygningsarbejder, der rækker ud over almindelig vedligeholdelse.

 


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS