Ejendomsbranchen har de sidste 30 år skullet forholde sig til et stadigt stigende antal paragraffer og ændringer i lovgivningen på ejendomsområdet. Siden 1990 er lovreguleringen nemlig fordoblet, viser en ny analyse.

Miljøhensyn, krav om årsregnskab, regler for fradrag for investeringer. Regler, der skal sikre, at private virksomheder lever op til bestemte krav eller opfører sig på bestemte måder, kan være både nødvendige og samfundsgavnlige. Men for nogle brancher kan den samlede mængde love og regler, de skal efterleve, nå et niveau, hvor det bliver meget omfattende og svært at finde rundt i de mange paragraffer. Det skriver EjendomDanmark i en pressemeddelelse.

Brancheorganisationen har kigget nærmere på de 4 love, der primært regulerer ejendomsvirksomheder – nemlig lejeloven, boligreguleringsloven, ejerlejlighedsloven og erhvervslejeloven. De sidste 30 år er ejendomsreguleringen i runde tal fordoblet i omfang.

De 4 ejendomslove, danner de tilsammen et kompleks på mere end 50.000 ord, som enhver ejendomsvirksomhed altså skal kunne til fingerspidserne – foruden altså al den anden regulering, som alle virksomheder i Danmark er underlagt.

- Den kraftige forøgelse af den samlede regulering bygger på 112 love og ændringslove i perioden 1990-2019. Det svarer til, at hver virksomhed i ejendomsbranchen har skullet sætte sig ind i nye eller ændrede regler i gennemsnit cirka hver 3. måned de sidste 30 år, siger Jannick Nytoft, administrerende direktør for EjendomDanmark.

Jylland: Planloven og lokalplaner - de nye ændringer. Kurset afholdes d. 28. oktober 2020.

Et alt for komplekst regelsæt kan få nogen uheldige konsekvenser, mener Jannick Nytoft.

- Når reglerne på et område bliver for omfattende, øger det risikoen for strid og usikkerhed, fordi de involverede parter let kan blive i tvivl om, hvad der faktisk gælder. Myndigheder, ejere og lejere kan nemt ryge i totterne på hinanden, når for mange paragraffer skal fortolkes. Det håber jeg, regeringen vil have in mente, hvis man som lovet vil kaste sig over at rydde lidt op i reglerne på området, siger han.

Reguleringen af ejendomsbranchen er temmelig omfangsrig. Det skyldes, at man historisk set har brugt reguleringen til at varetage mange politiske hensyn – for eksempel social-, erhvervs- og byudviklingspolitiske. De mange hensyn har ført til en kompleksitet af en betydelig størrelse. Samtidig sker der også fortsat ændringer af en række andre særlove – for eksempel for ejer- og andelsboligforeninger samt for de virksomheder, der er ejendomsadministratorer for foreningerne.

Oven i udviklingen i lovgivningen skulle ejendomsvirksomheder i 2019 holde øje med en ny og væsentlig ejendomsrelateret dom i gennemsnit hver sjette eller syvende dag; og det er endda det laveste antal i årevis.

Læs mere i EjendomDanmarks analyse Lovregulering af ejendomsbranchen er fordoblet på 30 år (PDF).


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Stormflodssikring af by- og landområder

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Fremtidens betonbyggeri

Den nye Planlov KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Hvordan vi får mere liv i bykernerne