Kollektiv transport betyder mere på boligjagten end motorvej, men der er forskelle mellem unge, børnefamilier og ældre, viser stor spørgeundersøgelse blandt danskerne

Hvis det står til regeringen, skal vi bruge 106 milliarder kr. på infrastrukturen frem mod 2035. Heraf skal 40 milliarder kr. skal bruges på kollektiv trafik, mens 47 milliarder kr. skal bruges til bilisme og veje, fremgår det af planen for infrastrukturen.

Og transport har stor betydning for, hvor vi har lyst til at bo, viser en undersøgelse fra YouGov for ejendomsmæglerkæden Home blandt godt 2.000 danskere.

Femern-byggeriet rundvisning. Den 9. september 2021.

- Undersøgelsen viser, at der fortsat er mange danskere, der vægter kollektiv transport højt, selv om vi har rigtig mange biler i Danmark. Ønsket om kollektiv transport topper i København med 42 procent og Københavns Omegn med 37 procent, og det er mindst i Sydjylland med 11 procent og Vestjylland med 16 procent, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Forskellen mellem hovedstaden og de jyske landsdele er signifikant, understreger YouGov. Undersøgelsen viser også, at den kollektive transport anses som vigtigere for boligvalget i de store byer end ude på landet.

Ønsket om en motorvej til pendling er mere lige, viser undersøgelsen. Dog ses der en tendens til, at Fyn og Københavns Omegn er mest glade for motorvej til pendling - her har henholdsvis 9 procent og 8 procent ønsket i top 3.

- Det er flere end i Vestjylland, hvor kun 2 procent har motorvejen i toppen af prioriteterne, siger Homes talsperson.

Det er især unge mellem 18-29 år og seniorer over 60 år, der er interesserede i at bo med fælles transportmidler i nabolaget (henholdsvis 31 procent og 27 procent).

Den gode pendler-motorvej vægtes højest blandt familier med småbørn (13 procent), mens den betyder mindst for pensionister og ikke erhvervsaktive uden hjemmeboende børn (3 procent).

- Når vi ikke længere skal køre på arbejde, betyder motorvejen mindre, mens det betyder rigtig meget, når vi både har en arbejdsdag og en hverdag med børn, siger Michael Dalsager.

JYLLAND: Broen til Sjælland for 136 milliarder. Konferencen afholdes den 2. september 2021.

- Kan vi få begge dele i et område - både gode bus- og togforbindelser og gode veje - så er kombinationen selvfølgelig at foretrække for de fleste. Vi kan godt lide at have muligheden for at vælge, tilføjer han.

At der er gode transportmuligheder har også stor betydning i bred forstand for et område, fordi det tiltrækker og fastholder virksomheder, indbyggere og turister - og dermed arbejdspladser, fremhæver Home.


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Aalborgs massive udviklingsprojekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Boligudvikling i Jylland