Overborgmester Frank Jensen (S) vil frem mod 2030 halvere CO2-aftrykket fra nybyggeri i København. Lovændring, der giver kommunerne mulighed for at stille krav om klimavenlige byggematerialer, skal bane vejen

Byggeriet i København satte i 2019 ny rekord med blandt andet 6.800 nye boliger, og overborgmester Frank Jensen vil nu have nedsat CO2-aftrykket fra byggematerialer, der bruges i både privat og offentligt nybyggeri i København, med 50 procent frem mod 2030.

- Den samlede CO2-udledning fra byggeriet skal ned, og vi skal gå forrest i København. Derfor har jeg en ambition om, at kommunens egne byggepladser skal være CO2-neutrale i 2030, og der skal genanvendes flere byggematerialer i vores egne byggerier. Men vi skal have hele byggesektoren med, for den private sektor udgør langt størstedelen af byggeriet, siger Frank Jensen.

For at nå målet foreslår Frank Jensen derfor en lovændring. Ændringen skal give kommunerne bemyndigelse til at stille krav om klimavenlige materialer og CO2-aftryk, når bygherrer og investorer henvender sig i forvaltningerne med ønske om en ny lokalplan.

TRÆ - etagebyggeri - udfordringer, løsninger og god økonomi. Konferencen afholdes d. 16. april 2020.

- Der findes i dag masser af gode, grønne byggematerialer. Derfor er det afgørende, at vi har de nødvendige juridiske værktøjer i skuffen, så vi kan trække byggeriet i retning af mindre beton og mere bæredygtighed, siger Frank Jensen.

- Men jeg vil samtidig opfordre alle bygherrer og investorer til at bakke op om en frivillig bæredygtighedsklasse, så vi både kan gå ad frivillighedens og lokalplanlægningens vej, slutter Frank Jensen.

Overborgmesteren foreslår konkret, at der indføres en frivillig bæredygtighedsklasse på byggematerialer. Den skal supplere de nuvæ-rende energiklasser i bygningsreglementet med krav til bygningers samlede energiforbrug og miljøpåvirkning, inklusive fremstilling af materialer, opførelse og nedrivning. På den måde vil det blive lettere at vurdere, hvor meget CO2 et byggeri reelt udleder i sin levetid.

Københavns Kommune investerede i 2019 selv 1,4 miliarder kr. i nybyggeri, men det udgør lille del af det samlede byggeri, da der samme år blev investeret for i alt 27 milliarder kr. i København.


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Boligudvikling i København frem til 2030

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS