Overborgmesteren er klar til et delvist opgør med 95 kvm-reglen, der spænder ben for byggeri af små boliger i København, og der skal over de kommende 12 år bygges 60.000 boliger. Ny kommuneplanstrategi er på vej.

Københavns Kommune er i gang med at udarbejde en ny kommuneplanstrategi med titlen Verdensby med ansvar (tilrettet version) (PDF), og den skal blandt andet imødekomme københavnernes bekymring for stigende boligpriser ved at sikre boliger i forskellige størrelser og prisklasser. Fokus på udvikling af de almene boliger skærpes, og Københavns Kommunes planlægning skal skabe plads til nye boliger med et blik for den regionale sammenhæng, fremgår det.

Frem mod 2031 forventes Københavns Kommunes indbyggertal at vokse med 118.000, og over for Politiken bekræfter overborgmester Frank Jensen (S) nu, at 95 kvm-reglen skal revideres.

- Vi skal have flere mindre boliger eller helt små boliger, siger Frank Jensen til avisen.

København vokser med 10.000 indbyggere årligt, og den markante befolkningstilvækst skaber behov for mange nye boliger, således at tilflyttere kan finde en passende bolig og eksempelvis byens voksende børnefamilier fortsat kan bo i byen. Stigende priser på ejerboliger og andelsboliger samt pres på ventelister til de almene boliger, gør det svært for mange københavnere at finde en bolig, der matcher deres behov og budget. De stigende priser på ejerlejligheder hænger blandt andet sammen med historisk lave renter, en stor efterspørgsel i forhold til det gennemførte byggeri siden finanskrisen, stigende indkomster og lavere ledighed, lyder det i strategien.

Groft sagt indebærer den såkaldte 95 kvm-regel, at at nye boliger i København i gennemsnit skal være mindst 95 kvm store. I Kommuneplan 2015 blev der givet mulighed for, at 25 procent af etagearealet til boligformål kan fritages fra beregningen af gennemsnittet på 95 kvm, og nu lægger Frank Jensen nu op til at bløde yderligere op, så 50 procent af nybyggeriet kan være mindre end 95 kvm.

NB! Planloven med fokus på lokalplaner og nyeste ændringer. Kurset afholdes d. 21. marts 2019.

Det vækker ifølge Politiken glæde hos transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), men han forstår dog ikke, hvorfor reglen om 95 kvm-reglen ikke helt afskaffes.

- Det eneste, sådan en regel gør, er at sørge for, at boligerne ikke helt passer til den efterspørgsel, der er efter boliger i København, siger Ole Birk Olesen.

Københavns Kommune henviser i forbindelse med  udviklingen af den nye kommuneplanstrategi til en undersøgelse fra 2017, hvor YouGov for Rambøll har spurgt københavnerne i hvor høj grad en række parametre har betydning for en høj livskvalitet i byen. Helt i top prioriterer københavnerne ifølge undersøgelsen "Adgang til boliger til fornuftige priser".

Kommunens 95 kvm-regel blev oprindeligt indført for at tilvejebringe flere større boliger i København - blandt andet for at skabe bedre rammer for at fastholde børnefamilier. Reglen har haft den effekt, at den gennemsnitlige boligstørrelse for alle Københavns boliger er vokset fra 76 kvm i 2000 til 81 kvm i 2017. I den periode blev der bygget 32.800 nye boliger i København, hvoraf 62 procent var over 90 kvm store, mens blot 20 procent var under 70 kvm store. Gennemsnitligt har alle nye boliger i perioden været 96 kvm store. Prisen på ejerlejligheder i København er i perioden 2007-2016 steget med over 20 procent.

Økonomiudvalget godkendte den 19. februar 2019 den nye Kommuneplanstrategi 2018. Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav i den forbindelse en protokolbemærkning.

”Vi ser frem til forhandling om kommuneplanens indhold. Vi ønsker at prioritere et mangfoldigt privat boligudbud, så der i fremtiden vil være boliger i alle prisklasser, ikke mindst billige private boliger. Vi vil prioritere, at der skal være plads til håndværk og småindustri, så disse arbejdspladser ikke presses ud af byen. Endelig vil vi prioritere parkering til rimelige priser til københavnerne", lyder det fra de 2 partier.

I forlængelse af Kommuneplanstrategi 2018 udarbejdes Kommuneplan 2019. Det endelige forslag til Kommuneplan 2019 forelægges Borgerrepræsentationen den 12. december 2019.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Den nye Planlov KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligudvikling i Jylland

Fremtidens betonbyggeri

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032