Gennem de 3 seneste kvartaler har Danmark fået næsten 138.000 færre ledige kvm kontorer ifølge nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Jobfesten efter coronakrisen har givet den laveste kontortomgang i 2,5 år, siger 2 erhvervsmæglere, som dog også rejser et advarselsflag.

Siden 4. kvartal 2020 er andelen af ledige kontorlokaler faldet med 137.900 kvm, og udbuddet er det laveste siden begyndelsen af 2019. Det viser nye data fra Ejendomstorvet.dk.

- I kølvandet på den store coronanedlukning i marts 2020 kunne vores portal registrere et stigende udbud af kontorlokaler. Siden toppen i 4. kvartal sidste år er udbuddet dog faldet kvartal for kvartal. Målt i forhold til landets samlede kontorarealer er udbuddet faldet fra 8,1 procent til nu 7,4 procent, og faldet er sket bredt i alle dele af landet, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Planlov og lokalplaner - nye ændringer og muligheder. Kurset afholdes den 4. november 2021.

På landsplan er lidt over 8.000 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk lige nu, heraf godt og vel 3.200 kontorlokaler, fordelt over hele Danmark.

- Tallene fra Ejendomstorvet.dk er udtryk for, at vi sidste forår så en vis opbremsning, for eksempel blev flytteplaner sat i bero, fordi en del virksomheder var usikre om økonomien. Men den vigtigste faktor for kontorefterspørgslen er beskæftigelsen, og den er buldret frem i år og ligger nu godt 50.000 personer over niveauet, fra før coronakrisen ramte os. Stigningen er hovedsageligt sket i "kontorfag" som kommunikation, it og forretningsservice, siger Joseph Alberti, analysechef i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

En lignende melding – og en smule malurt i bægeret – kommer fra en anden landsdækkende mæglervirksomhed.

Byudvikling på havneområder: En ny runde. Konfererncen afholdes den 24. maj 2022.

- Med den øgede beskæftigelse og store efterspørgsel på kontorer har vi i år set tendens til stigende leje, og nye niveauer er blevet testet på nogle af de mest attraktive og prestigefyldte beliggenheder – for eksempel Axel Towers, Industriens Hus ved Rådhuspladsen og Portland Towers i Nordhavn. Det er gode tegn for pensionskasser og andre investorer i kontorejendomme, men der er en del store kontorbyggerier i gang i hovedstaden, så vi kan inden længe få en situation, hvor lejerne har en del mere at vælge imellem, siger analysechef Stig Plon Kjeldsen fra Nordicals.

Danmark har lidt over 22,2 millioner kvm kontorer. Med godt 19 procent har Københavns Kommune flest, mens 17 procent ligger i Københavns Omegn og 16 procent i Aarhus og det øvrige Østjylland.


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ungdomsboliger på et modent marked

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Boligudvikling i København frem til 2030

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS