EDC opfordrer derfor kommuner og projektudbydere til at tænke mere på at udvikle boligformer med større fællesskab med naboerne. Der er mangle på disse boligtyper.

Danskernes præferencer ændrer sig i disse år, når det gælder en ny bolig. En ny undersøgelse fra EDC viser, at 3 ud af 10 boligsøgende kunne være interesseret i at bo i et bofællesskab, hvor alle har deres egen bolig, og der er adgang til fælles faciliteter. Der er dog langt fra nok af denne type boliger på markedet, og flertallet ender trods drømmen om bofællesskabet derfor med at købe en traditionel, separat ejerbolig. 

Drømmen om bofællesskab trives især blandt ældre boligkøbere og er generelt stigende med alderen. Blandt boligkøbere over 60 år ønsker 36 procent et bofællesskab. Det er endvidere især boligsøgende i Region Hovedstaden, der har antennerne rettet ind mod en fremtidig bolig i fællesskab med andre, mens interessen er mindst blandt nordjyderne.

NB! Jylland: Bofællesskab og nye boformer - ideer, planer og finansiering. Konferencen afholdes d. 23. oktober 2019.

Interessen for deciderede kollektiver, hvor ejendommen ejes i fællesskab med andre, er dog meget lille i hele landet, idet kun 2 procent angiver at have interesse for dette.

- Fra vores mæglere hører vi især om mere modne boligsælgere, der, efter børnene er flyttet hjemmefra, ønsker at flytte til boliger, hvor man indgår i et fællesskab med naboerne. Desværre er der ikke nok af denne type boliger, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.

Tryghed og fællesskab er vigtigst
Analysen viser, at det især er værdier som ”tryghed” og ”fællesskabsfølelse”, de potentielle købere af boliger i bofællesskaber lægger vægt på. Der er dog forskel på mændenes og kvindernes motiver: Den vigtigste pointe for mændene er nemlig ”adgang til fælles faciliteter”, mens tryghed vægter højst hos kvinderne.

NB! Nye boformer og alternative bofællesskaber. Konferencen afholdes d. 28. november 2019.

- Undersøgelsen bekræfter, at mænd ofte fokuserer på det praktiske i dagligdagen, mens kvinderne har mere blik for helheden, og hvordan boligen vil fungere som ramme for livet. Fælles for begge køn er dog, at tryghed og fællesskabsfølelsen er rangeret på de højeste pladser, hvilket også hænger sammen med, at relativt flest ældre boligkøbere er interesseret i bofællesskaber, siger Jan Nordmann.

På baggrund af svarene fra de 2.000 adspurgte og erfaringerne fra mæglerforretningerne, opfordrer EDC kommuner og projektudbydere til at tænke mere i bofællesskaber, når nye boligområder planlægges.

- Især i lyset af, at det netop er gruppen af ældre, der vokser mest de kommende år, og det er netop denne gruppe, der er mest interesseret i bofællesskaber, er det nødvendigt at gentænke fremtidens boligområder. Vi ved, at man er i gang mange steder, men vi ser stadig langt flest udstykninger til traditionelle parcelhusområder, siger Jan Nordmann.

Hvad er dine primære grunde til at være interesseret i bofællesskab? (max 3 svar)

Kvinde

Mand

Procent

Tryghed at kunne hjælpe hinanden

60 procent

51 procent

57 procent

Jeg kan lide følelsen af at være del af et fællesskab

58 procent

52 procent

56 procent

Det giver adgang til en række fælles faciliteter

48 procent

59 procent

52 procent

Jeg får en større og tættere omgangskreds

28 procent

38 procent

32 procent

Miljø/klimamæssigt er det en god idé

29 procent

33 procent

31 procent

Jeg får en nemmere hverdag med eks. fællesspisning

31 procent

29 procent

30 procent

Sammen kan vi udrette mere

20 procent

29 procent

24 procent

Jeg forventer at komme til at bo sammen med mennesker, der ligner mig

11 procent

21 procent

14 procent

 

Kilde: EDC, august 2019

Baseret på svar fra 2.000 boligkøbere i EDC’s køberkartotek.


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ny udbudslov KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning