Ida Garre fra Rambøll underviser i processen for certificering af bæredygtigt byggeri på kurset: Bæredygtig certificering af byggeri og ejendom, som afholdes i Nordhavn d. 14. november 2017

Det er nu muligt at bæredygtigheds-certificere både nybyggerier og eksisterende ejendomme. Og alle slags byggerier kan nu certificeres - der er udarbejdet 5 sæt retningslinier for henholdsvis kontor og erhverv, bolig, hospitaler og sundhedshuse, uddannelse og børneinstitutioner og byområder. Og en god byggepris vægter lige så meget som miljø, energi, drift og livskvalitet.

Kurset om bæredygtig certificering gennemgår forløb fra start til endelig godkendelse, økonomi, modsætninger mellem de forskellige faktorer, og hvordan processen løses bedst.

Bæredygtighedsordningen tager afsæt i de tyske regler, DGNB, som passer bedst til det danske byggeri og byggemåde. DGNB står for Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen. Det blev startet af 16 byggeorganisationer og aktører i Tyskland i 2007 for at få sat struktur på det noget diffuse miljø- og bæredygtigheds-område. Interessen var kolossal både i Tyskland og i resten af verden: Allerede i 2008 havde 121 organisationer og større virksomheder tilsluttet sig, og i dag er der 1.200 partnere fra hele verden med i DGNB. Den danske version af DGNB er udviklet af bæredygtigheds-foreningen Green Building Council Denmark, DK-GBC, som blev stiftet i 2010 med støtte fra Erhvervs- og Byggestyrelsen og Realdania Fonden.

NB! Bæredygtig certificering af byggeri og ejendom. Kurset afholdes d. 14. november 2017.

Det første sæt danske regler kom i 2012. Og i dag er der 30 arkitekter og ingeniører, der er blevet DGNB-auditorer, som står for den overordnede DGNB proces, samt 320 konsulenter, der i praksis får DGNB-processen til at køre. Der er 188 DGNB-kriterier inden for proces, økonomi, miljø, teknik, omgivelser og oplevet kvalitet. Nogle kriterier modvirker hinanden i praksis, og derfor er det forskellige niveauer en bygning i sidste ende opnår. Det er DK-GBC og Statens Byggeforskningsinstitut, SBI, som i fællesskab godkender et byggeri og tildeler det en af de 3 bæredygtighedsniveauer: Sølv, guld eller platin. 33 byggerier og 4 byområder er i dag DGNB-certificerede i Danmark. Og 21 byggerier er på vej og er nu præ-certificerede - det vil sige at de får miljøstemplet, når de står færdige. De 4 byområder omfatter byggeri for 125 milliarder: Nordhavn og Carlsbergbyen i København, Brygger Bakke i Aarhus og Nørrestrand i Horsens.

Samlet er det byggerier og byområder for 120 milliarder kr, så der er sket en kolossal opblomstring af interessen for certificering de sidste 5 år. Det er Byens Ejendoms vurdering, at indenfor de næste 5 år vil alle større nybyggerier og renoveringer blive afkrævet en bæredygtigheds-certificering af bygningsmyndighederne. I praksis ved at det bliver en del af det planlagte nye Bygningsreglement 2020. 


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Fremtidens betonbyggeri

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030