Husmarkedet har med stigende priser og flere salg vist sig at være robust under coronakrisen, selvom BNP-væksten er faldet.

Selvom der i samfundet har været et økonomisk tilbageslag i 2020 grundet coronakrisen, så er det ikke noget, der kan aflæses i markedet for 1-familiehuse. Tværtimod viser de foreløbige tal for 2020, som er til og med oktober, at huspriserne er steget i hele perioden, bortset fra en kortvarig tilbagegang i marts 2020.

Samtidig er der i perioden april-oktober 2020 solgt næsten 37.000 enfamiliehuse, hvilket er det højeste antal nogensinde.

- Selvom hele 2020 endnu ikke er endeligt opgjort, har 2020 allerede på mange måder været et rekordernes år på boligmarkedet. Handelsaktiviteten for 1-familiehuse har slået rekord, sommerhussalget steg helt ekstremt med 90 procent, og salget af ejerlejligheder har også ligget på et tårnhøjt niveau, siger Jakob Holmgaard, der er fuldmægtig i Danmarks Statistik.

Historisk set er husmarkedet meget konjunkturfølsomt, forklarer Jakob Holmgaard.

- Det afspejler sig blandt andet i faldende huspriser, når der opleves fald i BNP. Siden 1967 er den årlige vækst i det reale BNP faldet 7 gange, hvoraf 2020 baseret på 1.- 3. kvartal er det næststørste fald, kun overgået af finanskrisen i 2009, siger han.

Men i år har der ikke været faldende huspriser på trods af faldet i BNP.

- I hele perioden fra 1967 til 2020 er det kun sket 2 gange, at huspriserne er steget trods fald i BNP. Det var i årene 1975, hvor der var oliekrise, og nu i 2020, hvor der har været krise som følge af COVID-19, siger Jakob Holmgaard.

Husmarkedet spillede en vigtig rolle for det store økonomiske tilbageslag under finanskrisen i 2009, blandt andet på grund af de meget store prisstigninger på huse i årene op til finanskrisen. Men under coronakrisen i 2020 har prisstigningerne været mere moderate.

Generationsskifte af ejendom. Kurset afholdes den 7. september 2021.

- Trods stigningerne i huspriserne siden 2012, ligger huspriserne stadig under niveauet fra før finanskrisen, når man justerer salgsprisen for, hvordan forbrugerpriserne har udviklet sig. I 3. kvartal 2020 ligger de reale huspriser cirka 7 procent lavere, end da priserne toppede i 1. kvartal 2007, siger Jakob Holmgaard.

Mange europæiske lande har oplevet stigende boligpriser under coronakrisen
De fleste europæiske lande har oplevet stigende boligpriser under coronakrisen trods tilbagegang i økonomien, viser det EU-harmoniserede boligprisindeks.

- Faktisk har der i hele 27 ud af 30 europæiske lande været stigende boligpriser i perioden 4. kvartal 2019 til 3. kvartal 2020, som er det seneste kvartal med tilgængelig statistik på nuværende tidspunkt. Kun Polen, Luxembourg og Tyrkiet har oplevet en større prisstigning end i Danmark under COVID-19, siger Jakob Holmgaard.

Der er flere forhold, der kan være med til at forklare det robuste husmarked under COVID-19, som står i modsætning til finanskrisen, forklarer Jakob Holmgaard.

- Beskæftigelsen er ud fra Arbejdskraftsundersøgelsen samlet set faldet med 1,8 procent i 3. kvartal 2020 i forhold til samme kvartal året før. Det svarer til, at der var cirka 49.000 færre i beskæftigelse. Under finanskrisen faldt beskæftigelsen med cirka det dobbelte, nemlig 3,6 procent i 3. kvartal 2009 i forhold til samme kvartal året før. Det svarede til cirka 99.000 færre i beskæftigelse, siger Jakob Holmgaard.

Der kan være mange andre årsager end beskæftigelsesforhold til, at husmarkedet har klaret sig så godt under COVID-19, herunder nationale forhold, fortsætter Jakob Holmgaard.

- Vi ved, at en del husholdninger har sparet mere op under COVID-19 for eksempel ved at undlade at bruge penge på ferierejser, restaurantbesøg og lignende. Der kan også være husholdninger, der har valgt at bruge de frigivne penge til medfinansiering af huskøb, siger Jakob Holmgaard.

- Udbetalingen af de indefrosne feriepenge kan have haft en positiv effekt på huskøbernes evne til at klare udbetalingskravet på 5 procent ved huskøb. Samtidigt kan vi se, at over 60 procent af de huse, der er blevet handlet under COVID-19, er solgt til 2 købere. Det betyder, at udbetalingen af de indefrosne feriepenge kan have haft en positiv dobbelteffekt ved flere hushandler, siger Jakob Holmgaard.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Stormflodssikring af by- og landområder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS