Selvom boligpriserne falder, og liggetiderne stiger, er der stadig et stykke vej til niveauerne før corona, viser de seneste nøgletal,

Inflationen og de høje renter har ikke kun fået boligpriserne til at falde, de har også haft effekt på liggetiderne, som ikke overraskende har fået et nyk op ad de seneste måneder.

Men sammenligner man med april 2020, da Danmark lukkede ned første gang, og til december 2022, er liggetiderne faktisk stadig 1 måned kortere nu med aktuelle liggetider på 119 dage for et parcelhus mod 144 dage i 2020. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Ifølge Estate skal man være varsom med at afvikle boligmarkedet på baggrund af det seneste halve års udvikling i priser og liggetider.

- Vi kan ikke komme uden om, at boligejerne på papiret har tabt penge siden invasionen af Ukraine, som man kan læse i flere medier, men boligmarkedet bør ikke kun forstås på den korte bane. Mange af dem, som har købt på toppen, vil sandsynligvis først sælge om mange år, så det at priserne falder yderligere i år, har faktisk ikke den store betydning for flertallet af boligejerne på den lange bane, siger Thomas Hovgaard.

Ejendomsmarkedet i inflationstiden: aktuelle udfordringer for ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 2. marts 2023.

Når markedet går ned i kadence, vil flere tøve med at handle, og økonomisk usikkerhed får alt andet lige flere til at vente med at handle, selvom de har et behov for at skifte bolig. Der findes et opsparet boligbehov, som før eller siden skal realiseres.

- Antallet af handler har været faldende de seneste par måneder, hvilket forklarer de stigende liggetider. Men derfor vil behovet for ny bolig efterhånden også blive så påtrængende, at efterspørgslen vil stige igen, og det kan sagtens blive i det tidlige forår, forklarer Thomas Hovgaard.

Boligsælgere er ifølge mæglerkæden allerede begyndt at være mere realistiske i deres forventninger. Ikke mindst på grund af de højere renter.

- Selvom priserne med sandsynlighed vil falde yderligere og liggetiderne stige, skal der stadig en del til, før vi når niveauet før corona. Mange boligejere har oplevet både opgang og nedgang før, og generelt er de fleste godt rustede, fordi friværdier og opsparinger er stærke, og ledigheden er lav, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Den nye Planlov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Boligudvikling i København frem til 2030

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens